Dostupni linkovi

Crna Gora i dalje bez Vrhovnog državnog tužioca


Zgrada Vrhovnog državnog tužilaštva
Zgrada Vrhovnog državnog tužilaštva

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević nije izabrana za Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore jer nije dobila potrebnu podršku u parlamentu.

Za izbor Vrhovnog državnog tužioca potrebna je dvotrećinska većina poslanika u Skupštini Crne Gore.

Za imenovanje Vukčević, glasalo je 39 od ukupno 81 poslanika aktuelnog saziva. Tri poslanika su bila protiv, a tri uzdržana.

Glasnju su prisustvovali poslanici vladajuće koalicije, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i opoziciona Socijaledmokratska partija Ranka Krivokapića (SDP). Ostatak opozicije nije bio u skupštinskoj Sali. Tužilački savjet je 24. decembra 2019. godine jednoglasno predložio Lidiju Vukčević za mjesto vrhovnog državnog tužioca Crne Gore, na ponovljenom konkursu.

Podsjetimo, ni jedan sudija, tužilac, advokat ili profesor Pravnog fakulteta u Crnoj Gori nije bio zainteresovan za učešće na konkursu za izbor novog vrhovnog državnog tužioca u avgustu 2019. godine.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je u v.d. stanju od početka oktobra 2019. godine, kada je Ivici Stankoviću istekao je mandat. Tužilački savjet je na sjednici 8. oktrobra 2019. godine izabrao Ivicu Stankovića za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, koji će na toj funkciji ostati do izbora novog VDT-a.

Evropska komisija je u neformalnom dokumentu od 11. juna, izrazila zabrinutost zbog naimenovanja visokih funkcionera u pravosuđu, koja nisu u skladu s preporukama GRECO o nezavisnosti pravosuđa, te navela da se pravosuđe i tužilaštvo još percipiraju kao ranjivi na političko uplitanje.

Izostanak političkog dogovora vlasti i opozicije u Parlamentu uticao je na rad pravosudnih institucija, naveli su iz Komisije. Podsjetili su i da crnogorski parlament nije mogao obezbijediti potrebnu (dvotrećinsku) većinu za važna imenovanja u pravosuđu. Iz tog razloga ključne funkcije u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Agenciji za spriječavanje korupcije i Sudskom savjetu popunjavaju vršioci dužnosti (v.d), navodi se u dokumentu Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG