Dostupni linkovi

Crna Gora: Tužilački savjet predložio Lidiju Vukčević za VDT


Zgrada Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore
Zgrada Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević dobila je jednoglasnu podršku Tužilačkog savjeta da bude njihova kandidatkinja za novog Vrhovnog državnog tužioca (VDT), a koji će biti predložen Skupštini.

Članovi Tužilačkog savjeta su izabrali Vukčevićevu, nakon što su obavljeni intervjui sa njom ali i drugom kandidatkinjom Danijelom Marković, koje su se prijavile na ponovljeni konkurs za mjesto vrhovnog državnog tužioca Crne Gore, raspisan 18. oktobra.

"Prvo što bih uradila, i to pod hitno, je da se prošire prostorni kapaciteti jer je to ogroman problem u svakodnevnomm radu. Mi imamo situaciju da po troje tužilaca sjede u istoj kancelariji, gdje se obavljaju i saslušanja. Sve se to godinama obećava ali od toga nema ništa", kazala je tužiteljka Vukčević tokom intervjua.

Jedna od kandidatkinja Danka Marković je, uoči intervjua, za Radio Slobodna Evropa(RSE) kazala da "ne očekuje ništa od sjednice" Tužilačkog savjeta.

"Ne očekujem da ću biti izabrana, ne očekujem da će Tužilački savjet dati prijedlog za mene. S obzirom na činjenicu da je proširena sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva VDT- dala preporuku Tužilačkom savjetu, za suprotnog kandidata. Ovo je zarobljen država, zarobljene institucije", kazala je Marković.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je u v.d. stanju od početka oktobra ove godine. Sadašnjem VDT-u Ivici Stankoviću istekao je mandat početkom oktobra, ali ga je Tužilački savjet za vršioca dužnosti VDT izabrao 8. oktrobra, pa će Stanković ostati na čelu tužilačke organizacije do izbora novog VDT-a.

Podsjetimo, ni jedan sudija, tužilac, advokat, profesor Pravnog fakulteta ili bilo koji ugledni pravnik u Crnoj Gori nije bio zainteresovan za učešće na konkursu za izbor novog vrhovnog državnog tužioca u avgustu ove godine.

Za izbor VDT-a u Skupštini Crne Gore potrebna dvotrećinska podrška poslanika u prvom krugu, odnosno tropetinska u drugom krugu.

XS
SM
MD
LG