Dostupni linkovi

Optužnice protiv Tačija i Veseljija - Šta su naredni koraci?


Hašim Tači i Kadri Veselji
Hašim Tači i Kadri Veselji

Koji su naredni pravosudni koraci, nakon što je objavljeno da postoje optužnice za rate zločine protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci) i Kadrija Vesljija (Veseli)?

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu u sredu je obavestilo javnost da je pre dva meseca, 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci)i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da se Tači, Veselji , i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Šta predstoji?

Nakon što tužilac podnese Specijalizovanim većima optužnicu na ispitivanje, predsednik veća određuje sudiju za prethodni postupak koji je, na osnovu Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, nadležan da pregleda optužnicu, a potom je potvrdi ili odbaci.

Sudija Nikola Gijuo
Sudija Nikola Gijuo

Kako stoji na veb stranici Specijalizovanih veća, predsednica suda Ekaterina Trendafilova je već 23. aprila odredila francuskog sudiju Nikolu Gijua (Nikolas Guillou) za sudiju prethodnog postupka, ali nije navedeno da je u pitanju pretpretrsni sudija za ovaj slučaj.

Isti ovaj sudija je takođe sudija prethodnog postupka prvih optužnica podnetih u februaru, potom u aprilu, o kojima još uvek nije doneta nikakva odluka.

Ukoliko se sudija prethodnog postupka uveri da je osnovana sumnja utvrđena od strane tužioca, sudija potvrđuje optužnicu. Ako se u to ne uveri, optužnica se odbacuje.

Rok od šest meseci

Sudija za prethodni postupak ima najviše šest meseci od dana podnošenja optužnice da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično.

Na osnovu Pravilnika o postpku i dokazima pred Specijalizovanim većima, sudija prethodnog postupka i specijalizovani tužilac mogu da se sastaju tokom istrage i pre potvrđivanja optužnice. Sudija od tužioca može tražiti dodatni materijal za potkrepljenje optužba,ili dodatno ispitivanje optužnice.

Sudija za prethodni postupak može da izda sudske naloge i naloge za hapšenje i dovođenje lica pred Specijalizovana veća, ili bilo koje druge naloge koji mogu biti potrebni za sprovođenje istrage i pripremu brzog suđenja.

Nakon potvrđivanja optužnice, osumnjičeni dobija status optuženog i optužnica se uručuje lično optuženom. Prvo pristupanje optuženog sudu održava se u roku od 7 dana po uručenju optužnice.

Kada će optužnica biti poznata?

Optužnica je dostupna javnosti samo onda kada je potvrdi sudija za prethodni postupak.

Nepotvrđivanje neke optužbe u optužnici ne sprečava tužioca da naknadno podigne izmenjenu optužnicu.

Lice protiv kojeg je potvrđena optužnica se, na osnovu sudskog naloga, sprovodi u pritvor, ukoliko već nije pritvoren, odmah obaveštava o optužbama protiv njega i dovodi pred Specijalizovana veća.

Na osnovu zakona, ukoliko nalog za hapšenje nije izdat i ukoliko se lice nalazi na slobodi, optuženi se poziva da lično ili putem video-linka prisustvuje prvom saslušanju pred Specijalizovanim većima na kojem sudija za prethodni postupak čita optužnicu a optuženi se izjašnjava o krivici.

Weber: Optužnicom protiv imuniteta - Dijalog ponovo u zastoju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:18 0:00

Nakon prvog saslušanja, sudija prethodnog postupka utvrđuje da je predmet spreman za suđenje, dok predsednik Specijalizovanih veća formira pretresni panel koji je zadužen za vođenje sudskog postupka.

Ovaj panel se stara da suđenje bude pravično i ekspeditivno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG