Dostupni linkovi

Mustafa: Od sastanka sa Srbijom važnije funkcionisanje institucija Kosova


Isa Mustafa

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je istakao da je od sastanka sa Srbijom važnije obezbediti funkcionisanje svih državnih institucija.

Kosovski premijer Avdullah Hoti najavio je da neće prisustvovati sastanku u Beloj kući, jer će se morati vratiti na Kosovo kako bi se bavio situacijom stvorenom nakon što je Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu podnelo optužnicu protiv predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrije Veseljija.

Mustafa je, komentarišući odluku kosovskog premijera Avdulaha Hotija da otkaže posetu Sjedinjenim Državama, naveo da se u Vašington "ide uz podršku koalicionih i opozicionih stranaka, ne samo sa ubeđenjem ko treba da predvodi delegaciju".

"Unutar DSK-a nema zabune oko toga da li premijer treba da ide u Vašington ili ne. DSK čvrsto veruje u SAD. Delegacija Kosova je u Vašington krenula sa dobrom voljom, ali se razdvojila dok je bila u avionu", napisao je Mustafa na društvenoj mreži Facebook.

Sastanak delegacija Kosova i Srbije je za 27. jun sazvao specijalni predstavnik Bele kuće za dijalog između Prištine i Beograda, Ričard Grenel.

Odlazak na sastanak sa Srbijom je otkazao i sam predednik Tači.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je 24. aprila da je Specijalizovanim većima Kosova, sa sedištem u Hagu, podnela na ispitivanje optužnicu protiv predsednika Tačija, Veseljija, kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete "za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

XS
SM
MD
LG