Dostupni linkovi

Pomoć stanovništvu u poplavljenim dijelovima Tuzlanskog kantona


Pripadnik Federalne uprava civilne zaštite
Pripadnik Federalne uprava civilne zaštite

Timovi Uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine nastavili su u srijedu, 24. juna, sa ispumpavanjem vode iz poplavljenih objekata u naseljima Đurđevik i Strašanj na području Grada Živinice u Tuzlanskom kantonu, te sa pomaganjem gradovima i opštinama koje su najviše pogođene poplavama u tom kantonu, saopšteno je iz te institucije.

"Osim timova koji su na terenu, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) ustupila je i 80 isušivača vlage koje su pripadnici Civilne zaštite Tuzlanskog kantona podijelili stanovništvu na području Kladnja i Živinica kako bi stanovništvo ugroženo poplavama što prije stavilo u finkciju svoje objekte“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se kao je osigurano i 100 litara dezinfekcionog sredstva, te leđne prskalice kojima će pripadnici civilne zaštite dezinfikovati poplavljene objekte nakon ispumpavanja vode i njihovog isušivanja.

Zbog obilnih padavina, pretrpljenih šteta i pojave klizišta većina opština i gradova Tuzlanskog kantona u ponedjeljak 22. juna su proglasile stanje prirodne nesreće.

Federalna uprava civilne zaštite uputila je u utorak 23. juna timove kako bi pomogli stanovništvu koje je najviše pogođeno poplavama u Tuzlanskom kantonu.

Kako je za Radio Slobodna Evropa ranije rekao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite u Tuzli Zoran Jovanović, prve procjene govore da se radi o višemilionskim štetama od poplava i klizišta.

XS
SM
MD
LG