Dostupni linkovi

Vučić očekuje skori nastavak dijaloga Srbije i Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je 24. juna da uskoro očekuje skori nastavak političkog dijaloga u Briselu, napominjući da su u pitanju dani ili nedelje.

"Zaista uskoro, nisu u pitanju meseci već pre dani ili nedelje", rekao je Vučić novinskoj agenciji Tanjug tokom posete Moskvi.

Na pitanje da li to znači da će tokom leta doći do novog pomaka, Vučić je rekao: "Svakako će doći do razgovora, a da li će biti pomaka ili ne, to ćemo da vidimo".

Predsednik Srbije nije, kako se navodi u izveštaju, ni demantovao, ni potvrdio informaciju da bi 17. jula mogao u Parizu biti održan sastanak u vezi sa Kosovom.

"Pričao sam sa (predsednikom Francuske Emanuelom) Markonom, ali ja ne volim da punim novinske stupce stvarima koje nisam dogovorio sa ljudima sa kojima sam razgovarao", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije, koji 24. juna završava dvodnevnu posetu Moskvi, rekao je i da se "moramo pripremiti za ono što dolazi", navodeći, između ostalog i "drugi talas korona virusa na jesen".

"Imamo značajan broj zaraženih sada, ali je virus manje opasan. Prave muke nas očekuju tada (na jesen). Time treba da se bavimo“", podvukao je on.

Aleksandar Vučić (levo) tokom govora ruskog predsednika Vladimira Putina na paradi u Moskvi, 24. jun
Aleksandar Vučić (levo) tokom govora ruskog predsednika Vladimira Putina na paradi u Moskvi, 24. jun

On je dodao i da mu je u ovom trenutku prva briga pomoć građanima pogođenim poplavama i dodao da je važno posvetiti se i drugim ključnim pitanjima, kao što je jačanje ekonomije, što je, kako je rekao, na agendi posle predstojećih poseta.

Predsednik Srbije prisustvovao je 24. juna Vojnoj paradi povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a dan pre toga imao je i bilateralni susret sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

Vučić je ocenio da je poseta Moskvi bila važna, i dodao je tokom 24. juna imao kratke bilateralne sastanke sa više lidera zemalja iz okruženja Rusije.

"Imali smo u više navrata jutros kratke razgovore sa Putinom, raznih tema smo se dotakli. Svakog od nas je ispratio do automobila po završetku prijema u Kremlju. Dobar je osećaj i posebno je velika stvar kad vidite da je u bilateralnu posetu primio samo predsednika Uzbekistana i mene, kao predsednika Srbije, a dobili smo u ruskim medijima mnogo veći prostor. To je čast za Srbiju, i hvala predsedniku Putinu", rekao je Vučić.

Predsednik Rusije potvrdio je 23. juna da će doći u Srbiju u oktobru na otvaranje Hrama Svetog Save. Nakon jučerašnjeg susreta dva predsednika, Vučić je zaključio da je imao veoma dobar razgovor sa Putinom o svim ključnim političkim pitanjima, a pre svega o Kosovu i celokupnoj situaciji u regionu i svetu, i naveo da je od predsednika Rusije dobio dobre analize i određene savete.

XS
SM
MD
LG