Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija spremna za nastavak dijaloga


Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije

Srbija je spremna za nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, izjavila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, posle razgovora u Beogradu sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije.

Kako je nakon sastanka saopštila Vlada Srbije, premijerka Brnabić je spremnost da u agendi dijaloga bude implementacija dogovoroneg iz Briselskog sporazuma ocenila kao pozitivan signal.

Saopšteno je da je Miroslav Lajčak, predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, potvrdio da će Evropska unija insistirati na implementaciji svih ranijih dogovora i objasnio da dijalog vidi kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Kako se navodi, Lajčak je izneo očekivanje da će se razgovori nastaviti u julu i dodao da je namera da se radi na ostvarivanju napretka i postizanju konačnog i sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine.

Portparol EU: Nastavak dijaloga Srbije i Kosova u julu

Ranije danas je i portparol Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio da će narednog meseca biti nastavljen dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Govoreći o spoljnopolitičkoj orjentaciji zemlje, premijerka Ana Brnabić istakla je da je ubrzavanje evropskog puta i reformskih procesa prva poruka Srbije posle završenih parlamentarnih izbora.

„Evropski put Srbije i nastavak reformi, kao i saradnja u regionu, biće prioritet i narednoj vladi“, zaključila je Brnabić.

XS
SM
MD
LG