Dostupni linkovi

Crna Gora: U toku saslušanje sveštenika SPC


Litija u Nikšiću, Crna Gora
Litija u Nikšiću, Crna Gora

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama (ODT), na sjeveru Crne Gore, u toku je saslušanje pet sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Policija je protiv pet sveštenika podnijela krivične prijave zbog osnovane sumnje da su 6. maja, na Đurđevdan, održavanjem litije izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim preporukama za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

U ODT Berane danas će biti saslušani sveštenici Dragan Ristić, Stefan Milovanović, Miloš Cicmil, Predrag Dragojević i Vuksan Vešović.

Ispred zgrade u kojoj se nalazi ODT i Osnovni sud u Beranama su se okupile pristalice SPC, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

Eparhija budimljansko-nikšićka SPC saopštila je na zvaničnom sajtu Mitropolije da okupljeni građani, “poručuju da se neće razići dok se ne odbace optužbe”.

Uprkos mjerama zabrane javnog okupljanja zbog epidemije COVID-19 SPC je osim litije u Beranama 6. maja, organizovala i litiju u Nikšiću 12. maja zbog čega su episkop Joanikije i sedam sveštenika SPC u pritvoru proveli 72 sata.

Oni su 15. maja pušteni na slobodu, ali je protiv njih podnijet optužni prijedlog po kome ih Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću tereti za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Osnovni sud u Nikšiću treba da potvrdi ili odbaci optužni prijedlog.

Zbog hapšenja episkopa SPC Joanikija i sveštenika iz Nikšića organizovani su protesti u više crnogorskih gradova (13. maja) a tokom protesta u Pljevljima i Nikšiću u sukobima pristalica SPC i crnogorske policije povrijeđeno je 26 policajaca i privedeno više od 45 demonstranata.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti u cilju zaštite građana od širenja korona virusa 18. marta je donijelo privremenu naredbu o zabrani javnog okupljanja stanovništva, koja uključuje zabranu vjerskih okupljanja.

XS
SM
MD
LG