Dostupni linkovi

GIK: Odluka o izbornim rezultatima u Šapcu za 48 sati


Glasanje na opštim izborima u Srbiji
Glasanje na opštim izborima u Srbiji

Gradska izborna komisija (GIK) će u zakonskom roku od 48 sati doneti odluku o izbornim rezultatima u Šapcu, a nakon razmatranja podnetih prigovora, saopšteno je 22. juna kasno uveče iz GIK-a.

Na sednici je rečeno da su podneta ukupno 42 prigovora na rad biračkih izbora tokom izbornog dana.

Inače, ovo je bilo prvo obraćanje GIK-a od zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 21. juna, a podaci o konačnoj izlaznosti i rezultatima stranaka još uvek nisu poznati.

Aktuelni gradonačelnik Šapca i vođa liste "Šabac je naš" Nebojša Zelenović danas je saopštio da će ta lista tražiti poništenje lokalnih izbora, jer su "zabeležene brojne, formalne i neformalne, nepravilnosti koje sudovele u pitanje regularnost čitavog izbornog procesa".

"Zbog neparavilnosti sve je sporno. Tražićemo ponavljanje lokalnih izbora", rekao je Zelenović.

Za razliku od njega Srpska napredna stranka rano jutros proglasila je ubedljivu pobedu na izborima u Šapcu, jednom od retkih mesta u Srbiji koji je u prethodnom periodu, uz Čajetinu i Paraćin, bio jedini grad u Srbiji koji je vodila opozicija.

Šabac je, od prethodnih lokalnih izbora 2014. godine, bio jedini grad u Srbiji, uz opštine Paraćin i Čajetinu, koji je vodila opozicija.

Zelenović je na čelu grada od 2014. godine, a vlast se u ovom gradu nije menjala još od demokratskih promena 2000. godine.

Zajedno za Srbiju, koju Zelenović vodi, do skoro je bila deo opozicionog Saveza za Srbiju, koji bojkotovao jučerašnje izbore.

Medjutim, zbog Zelenovićeve odluke da, uprkos bojkotu, izadje na lokalne izbore u Šapcu, njegova stranka istupila je iz te opozicione organizacije.

XS
SM
MD
LG