Dostupni linkovi

Zelenović: Tražićemo ponavljanje izbora u Šapcu


Zelenović glasa na izborima u Šapcu 21. juna 2020.
Zelenović glasa na izborima u Šapcu 21. juna 2020.

Dosadašnji gradonačelnik Šapca i nosilac liste „Šabac je naš“ Nebojša Zelenović izjavio je da će ta izborna lista tražiti ponavljanje lokalnih izbora u tom gradu.

„Tražićemo ponavljanje izbora“, rekao je u Zelenović u prvom obraćanju nakon izbora.

„Na jučeranjim izborima desile su se brojne nepravilnosti na svim biračkim mestima, u ovom trenutku naš pravni tim sistematizuje sve nepravilnosti, iznećemo sve prigovore u proceduri koja nam je omogućena zakonom pred gradsku izbornu komisiju“, rekao je Zelenović.

On je dodao da iz nepravilnosti „suštinske i formalne prirode“ koje su utvrđene na biračkim mestima „proizilazi da je sve sporno“, a da je najviše sporan broj glasova za Srpsku naprednu stranku.

On na konferenciji za novinare nije izneo rezultate izbora. Rekao je da se u gradskoj izbornoj komisiji još uvek predaju liste, te da ne može još da se utvrdi kolika je izlaznost i koliko je nevažećih listića.

On je istakao i da će se zahtev za ponavljanjem izbora odnositi samo na lokalne, a ne i za republičke zbore, jer je ta lista bojkotovala izbore za republičku skupštinu.

Zelenović, dosadašnji gradonačelnik Šapca i lider partije Zajedno za Srbiju,nakon odluke da učestvuje na lokalnim izborima izašao je iz opozicione koalicije Savez za Srbiju, koja je bojkotovala izbore održane 21.juna.

U Šapcu je Srpska napredna stranka proglasila pobedu na lokalnim izborima, a gradska izborna komisija još nije objavila svoje rezultate.

Gradski odbor Srpske napredne stranke za Šabac objavio je na svom zvaničnom Tviter nalogu fotografiju Aleksandra Pajića, kandidata te stranke za gradonačelnika, uz poruku "Apsolutna pobeda Srpske napredne stranke u Šapcu".

SNS pobedio u Paraćinu

Na lokalnim izborima u Paraćinu, opštini na čijem je čelu bio doskorašnji funkcioner Demokratske stranke Saša Paunović, najviše glasova je osvojila lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" - 45,05 odsto, pokazuju prvi podaci opštinske izborne komisije koje je prenela televizija N1.

Izborna lista Srpske napredne stranke bi, prema prvim rezultatima, mogla da ima 28 mandata u lokalnoj skupštini.

Sledi je lista “Saša Paunović – Sigurno napred” koju predstavlja aktuelni gradonačelnik Paraćina i doskorašnji funkcioner opozicione Demokratske stranke. Ta lista je osvojila 24,2 odsto glasova, odnosno 15 mandata.

Zbog odluke da izađe na lokalne izbore, Saša Paunović je izašao iz Demokratske stranke, članice opozicionog Saveza za Srbiju, koja je bojkotovala izbore.

U lokalnu skupštinu, prema podacima Opštinske izborne komisije, ulazi i SPS sa 3 mandata ili 5,06 odsto osvojenih glasova, kao i liste "Zdrava priča" sa 4 mandata ili 6,93 odsto glasova, i "Svi za Paraćin" sa 5 mandata ili 8,96 odsto osvojenih glasova. Ostale liste nisu prešle cenzus.

Izlaznost u Paraćinu je, prema podacima Opštinske izborne komisije, bila 61,56 odsto upisanih u birački spisak, to jest 29.523 birača.

XS
SM
MD
LG