Dostupni linkovi

Borelj i Varhelji: Ograničen izbor biračima u Srbiji


Evropski šef diplomatije Žozep Borelj
Evropski šef diplomatije Žozep Borelj

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Jospeh Borell) i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) su istakli da je izbor birača u Srbiji “bio ograničen zbog prevelike prednosti vladajuće stranke i promovisanja vladinih politika od strane većine glavnih medija”, mada su svi kanidati za parlamentarne izbore, bili u stanju da sprovode predizborne kampanje i poštovane su temeljne slobode.

Oni su ove navode izneli oslanjajući se na nalaze i zaključke međunarodnih posmatrača iz Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

“Evropska unija se raduje saradnji sa budućom vladom kako bi se nastavilo sa hitnim reformama koje su neophodne za pristupanje Srbije u EU. To se posebno odnosi na vladavinu zakona koja je u središtu procesa pridruživanja i trebala bi biti na čelu političkih prioriteta nove vlade i društveno-ekonomskih reformi, presudnih za oporavak nakon pandemije COVID-19. Takođe računamo na nastavak punog angažovanja Srbije u dijalogu pod okriljem EU, kao i na regionalnu saradnju u širem smislu”, poručuju zajedničkim saopštenjem Žozep Borelj i Oliver Varhelji.

Ova dva visoka zvaničnika EU su od nove Skupštine Srbije zatražili da učestvuje u unutarstranačkom dijalogu koji vodi Evropski parlament, s ciljem da se postigne širokostranački konsenzus o reformama vezanim za EU, “što je od presudne važnosti za napredak zemlje na njenom putu ka EU”.

Oni su takođe uputili poziv rukovodstvu Srbije da se uključi u istinski dijalog širom političkog spektra kako bi započele važne reforme u vladavini prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Varhelji je prethodno ocenio održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora 21. juna važnim danom za Srbiju.

Potpredsednica Socijeldemokratske grupacije u Evropskom parlamentu, Kati Piri, izjavila je da je “šokirana” njegovom izjavom u kojoj, kako je istakla, ni jednom rečju nije ukazao na problem demokratije u Srbiji, "niti o zahtevu opozicije da se izbori odlože".

EP: Narodnjaci hvale, socijaldemokrate kritikuju izbore u Srbiji

XS
SM
MD
LG