Dostupni linkovi

Lukovac: Očekujem uskoro susret Vučića i Đukanovića


Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac
Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je izjavio da su rezultati izbora u Srbiji za njega očekivani. Đukanović je to rekao tokom susreta sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Izbornu pobjedu Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS) od političkih partija čestitali su jedino iz najjače opozicione grupacije u Crnoj Gori, Demokratskog fronta (DF).

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac kaže za RSE da odnosi Srbije i Crne Gore već duže vrijeme nijesu na zadovoljavajućem nivou, a da je ključno pitanje koje ih komplikuje pitanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji je sporan za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Lukovac kaže da nakon još jedne Vučićeve izborne pobjede očekuje da će rješavanje krize u odnosima dvije države uskoro početi na najvišem nivou, kako je to nedavno i najavio predsjednik Srbije:

„Predsjednik Vučić je rekao da će čim prođu izbori u Srbiji on pokrenuti inicijativu za posjetu Beogradu predsjednika Đukanovića. Mi moramo biti zainteresovani i dati svoj doprinos da što prije izađemo iz ove krize. Ja očekujem da u narednih 10 do 15 dana i dođe do tog susreta. Imamo dvije važne teme na stolu – Zakon o slobodi vjeroispovjesti i pitanje položaja Srba u Crnoj Gori,“ kaže Lukovac navodeći da ne želi da vjeruje da bi moglo doći do negativnog razvoja situacije i ulaženja u zonu „opasne komplikacije sa veoma ozbiljnim posljedicama“.

„Politička zloupotreba litija bi vodila haosu i sukobima u Crnoj Gori. Mislim da bi svu odgovornost za takvo nešto morala da preuzme Srbija, a Crna Gora bi u skladu sa svojim članstvom u NATO imala puno pravo da zatraži pomoć. Ali ne želim da vjerujem da do toga može da dođe već smatram da će se naći rješenje u nastupajućim kontaktima koji će voditi relaksaciji i smirivanju kao i prihvatanju nečega što su najviši standardi kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovjesti“ ističe Lukovac.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore 27. decembra 2019. godine, propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

SPC je ovaj zakon ocijenila kao pokušaj otimanja imovine od strane države.

Protestne litije, koje su tim povodom počele početkom godine, u martu je prekinula epidemija bolesti koju izaziva korona virus COVID-19, a prekinuti su i pregovori započeti 11. marta između ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Do obnavljanja pregovora nije došlo ali jeste do ponovnog održavanja litija i pored zabrane javnih okupljanja na kojima učestvuje više od 200 osoba.

XS
SM
MD
LG