Dostupni linkovi

Mitopolit Amfilohije se odazvao pozivu policije


Amfilohije dolazi u zgradu Uprave policije

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije došao je u zgradu Uprave policije nakon što mu je jutros u Cetinjskom manastiru uručen poziv u kojem se navodi da je od njega potrebno prikupiti obavještenja u svojstvu građanina.

On je pozvan zbog litije održane u nedjelju veče, 21. juna, a kojoj je prisustvovalo više od 200 ljudi, što je u suprotnosti sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) u cilju sprječavanja širenja virusa korona.

Kao organizator litije, prijavio se lično Amfilohije nakon što su sveštenici, koji su bili prijavljeni kao organizatori prošlonedeljnih okupljanja, krivično procesuirani.

U više crnogorskih gradova u nedjelju veče održane su litije pristalica SPC u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem prošle godine u crnogorskoj Skupstini.

Mitropolit Amfilohije, predvodeći litiju u Podgorici, obratio se okupljenim građanima i rekao da ukoliko vlasti nastave sa „nasiljem nad zakonom i ustavom“, oni koji su ih izabrali trebaju da se upitaju "jesu li ih birali da to rade".

Za razliku od prethodnih, policija nije obezbjeđivala litije već su saobraćaj regulisale redarske službe crkve. Zbog toga, iz Mitropolije danas, 22. juna, ocjenjuju da je Uprava policije time radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise po, kako navode, blagovremeno dostavljenim putanjama.

„Takvim nezakonitim postupanjem, koje je prethodno javno najavio direktor Uprave policije Veselin Veljović, ugrožena bezbjednost prvenstveno djece, a potom i više desetina hiljada mirnih građana, koji od svojih usta i od usta svoje djece odvajaju sredstva za finansiranje policije i drugih državnih organa“, kaže se u saopštenju SPC.

Policija nije obrazoliža zašto nije obezbjeđivala sinoćne litije.

Molebani i litije održani su u Podgorici, Budvi, Baru, Žabljaku, Herceg Novom, Kotoru, Danilovgradu, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Plužinama...

Prve litije SPC, nakon tromjesečne pauze zbog epidemije korona virusa, organizovane su 15. juna.

Crnogorska policija narednog dana podnijela je krivične prijave protiv sveštenika koji su bili zvanično prijavljeni kao organizatori jer su, kako je navodeno u obrazloženju, izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Na protestnim litijama je prisustvovao višestruko veći broj vjernika od 200, na koliko je ograničilo Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

Litije su počele krajem decembra prošle godine, nakon što je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kome se protivi SPC.

Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

XS
SM
MD
LG