Dostupni linkovi

U Hrvatskoj se obilježava Dan antifašističke borbe


Ministar pravde Hrvatske Dražen Bošnjaković na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pored Siska, 2019.
Ministar pravde Hrvatske Dražen Bošnjaković na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pored Siska, 2019.

„Pobjedom nad fašizmom postavljeni su temelji na kojima je izgrađena današnja europska Hrvatska, a antifašizam nikada ne smijemo dovoditi u pitanje,“ poručio je izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na središnjem obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pored Siska, na spomen formiranja Prvog sisačkog partizanskog odreda na tom mjestu 22. lipnja 1941. godine.

„Tužno je kada danas u 2020. godini vidimo da na političkoj sceni postoje ljudi koji ne razumiju povijest. Stoga se s ovog mjesta u ime institucija ograđujem od svih onih koji pokušavaju povijest prikazati na drugačiji način i krivotvoriti je – koji pišu morbidne poruke manjinama i koriste pozdrav iz NDH, a onima koji su stvarali antifašističku Hrvatsku – veliko hvala,“ kazao je Bošnjaković.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin, koji je bio i izaslanik predsjednika Zorana Milanovića koji je izvan Hrvatske, kazao je kako se - zbog epidemije koronavirusa – zajedno obilježava i Dan antifašističke borbe i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Antifašističke vrijednosti dovode se i u jednom dijelu Europe u pitanje nagrizene agresivnim povijesnim revizionizmom.

„Međutim, sve to nas niti može niti smije smesti. Mi znamo što je bilo i mi znamo što i zašto danas to obilježavamo. Živimo u okolnostima u kojima se čak i pravno obrazlaže u kojim prigodama je prihvatljiv ustaški pozdrav, koji se pretvara u bojni poklič ekstremne desnice,“ kazao je Habulin aludirajući na nedavnu odluku Visokog prekršajnog suda.

Međutim, u Ustavu piše da je Hrvatska utemeljena na odlukama Zemaljskog antifašističkog viejća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), a nasuprot kvislinškoj NDH, podsjetio je Habulin.

Gradonačelnica Siska, SDP-ova Kristina Ikić Baniček, rekla je da „ako ne znamo cijeniti svoju povijest, borbu 77 partizana i partizanki, hrvatske mladeži koja je otišla iz svojih domova i pridružila se NOB-u i svrstala nas među zemlje pobjednice 2. svjetskog rata, onda ćemo biti osuđeni da ponavljamo greške koje smo već prevladali i ponovno utvrđujemo gradivo iako se ono s nepogrešivom preciznošću nalazi povijesno točno i neoborivo zapisano u našem hrvatskom Ustavu,“ poručila je Ikić-Baniček.

Na obilježavanju je bio niz političara lijevog centra i ljevice - predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, predstavnici izvanparlamentarne zeleno-lijeve koalicije Možemo i drugi, predstavnici srpske i romske manjine, bivši hrvatski predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović i predstavnici diplomatskog zbora država članica antihitlerovske koalicije u Drugom svjetskom ratu akreditirani u Hrvatskoj.

U povodu Dana antifašističke borbe na splitskom gradskom groblju Lovrincu položeni su vijenci na Spomen kosturnicu pripadnicima NOB-a, na Groblju branitelja Domovinskog rata te pred Središnjim križem.

Program svečanosti nastavljen je šetnjom limene glazbe ulicama po središtu Splita i Rivom. Večeras će biti upriličen antifašistički mimohod u Splitu u pratnji orkestra Hrvatske ratne mornarice te svečani koncert na Rivi.

Dan antifašističke borbe slavi se u Hrvatskoj tek od uspostave nezavisnosti. Ranije se obilježavao Dan borca 4. srpnja i Dan ustanka naroda Hrvatske 27. srpnja.

Naime, Politbiro Komunističke partije Jugoslavije tek je 4. srpnja 1941 na sjednici u Beogradu donio odluku o podizanju ustanka u Jugoslaviji, pa se formiranje Sisačkog partizanskog odreda 12 dana ranije spominjalo, ali se nije obilježavalo kao posebno značajan datum.

XS
SM
MD
LG