Dostupni linkovi

Fondacija Slavko Ćuruvija: Da se ubice konačno nađu u zatvoru


Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da očekuje da će Apelacioni sud potvrditi presudu njegovim ubicama i da će se oni konačno naći u zatvoru.

Uoči sednice kojom će Apelacioni sud 7. jula početi proces donošenja odluke o presudi Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, Fondacija Slavko Ćuruvija očekuje da će apelacija potvrditi odluku prvostepenog sudskog veća, kojom su četvorica pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo Ćuruvije osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Kako je istaknuto, Fondacija se "nada" se da će sudsko veće Apelacionog suda "imati snage" da 21 godinu posle ubistva stavi tačku na taj slučaj.

"Pozivamo Veće da ne vraća četvorogodišnje suđenje na početak, uprkos žalbama odbrane optuženih, ali i uprkos začuđujućoj žalbi zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji je takođe tražio da presuda bude odbačena. Prvostepenom presudom zamenik tužioca praktično je dobio sve što je tražio u optužnici, pa nije jasno zbog čega traži ponovno suđenje", saopšteno je.

Fondacija podseća da se samo jedan od četvorice osuđenih prvostepenom presudom nalazi u zatvoru, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, "i to zbog zločina na Ibarskoj magistrali i ubistva Ivana Stambolića".

Milan Radonjić i Ratko Romić su, podseća Fondacija, i pored toga što su osuđeni i što su im izrečene teške zatvorske kazne, "i dalje samo u kućnom pritvoru". Prolongiranjem donošenja pravosnažne presude, istaknuto je, ubice Ćuruvije "dobile bi priliku da u kućnom pritvoru provedu veći deo kazni na koje su osuđeni".

Miroslav Kurak i dalje je u bekstvu, podseća Fondacija, i navodi da "ništa ne ukazuje na to da državni organi rade na njegovom izručenju" po poternici koja je za njim raspisana.

Slavko Ćuruvija, novinar, osnivač i izdavač listova "Nedeljni telegraf", "Dnevni telegraf" i "Evropljanin", ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu ispred ulaza u svoj stan, tokom NATO bombardovanja Srbije, nakon sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića zbog neslaganja oko izveštavanja o ratu na Kosovu.

Neposredno pre ubistva Ćuruviju je neprestano pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB).

Prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije Specijalni sud u Beogradu izrekao je 5. aprila 2019. godine tadašnjem šefu Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, pripadniku tog centra Ratku Romiću, kao i Miroslavu Kuraku, kome se zbog bekstva sudilo u odsustvu. Za njim, inače, raspisana međunarodna poternica.

Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na po 20 godina robije.

Izricanje presude za ubistvo Ćuruvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG