Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 19 novih slučajeva, bez preminulih


Protest solidarnosti sa pokretom 'Crni životi su bitni', Zagreb, 9 juni 2020.

Unazad 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupni broj do sada oboljelih 2.299, priopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

U tom razdoblju nema preminulih od bolesti COVID-19, tako da ukupni broj preminulih ostaje 107. Izliječenih je 2. 142 osobe. Još je 50 osoba na stacionarnom i kućnom liječenju.

Prema nepotpunim podacima lokalnih županijskih stožera Civilne zaštite, u Zagrebu je sedam novih slučajeva, šest u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dva u Osijeku, jedan u Zagrebačkoj županiji i jedan u Dubrovniku, a za dvije zaražene osobe podaci nisu dostupni.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Što se tiče novozaraženih u Zagrebu, dvoje su novi importirani slučajevi iz inozemstva, jedan je novi iz Instituta Hrvoje Požar u kojem je prije nekoliko dana izbilo žarište korona virusa, a ostali novi slučajevi su kontakti prethodno oboljelih, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačkog stožera Civilne zaštite.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi se o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu.

U Osječko-baranjskoj županiji novozaražene su dvije osobe koje su boravile u Srbiji i imaju blage simptome, a petero njihovih kontakata stavljeno je u samoizolaciju.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji petero novozaraženih je iz Solina, a jedna osoba iz Splita.

Što se tiče Solina, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je za HTV kazala kako su to "sve kućni kontakti oboljele osobe koja je bila u BiH, tako da je epidemiološka situacija zasad pod kontrolom. Naravno, mi sada obrađujemo sve kontakte oboljelih iz te obitelji", kazala je doktorica Karin.

Na pitanje o mogućnosti strožih kontrola prigodom ulaska u Hrvatsku, premijer Andrej Plenković kazao je novinarima u subotu 20. lipnja u Zagrebu kako je hrvatski zdravstveni sustav spreman nositi se sa mogućim povećanim brojem oboljelih.

"U nekim od zemalja našeg okruženja povećan je broj zaraženih. Intenzivno pratimo situaciju, gledamo i situaciju u Hrvatskoj jer smo u zadnja dva dana imali 22 slučaja što je puno više nego u zadnja tri tjedna zatišja. Smatramo da smo kao zdravstveni sustav u cijelosti pripravni nositi se s eventualnim brojem povećanih slučajevima zaraženih. Kontrolirati ćemo stvari na granici na učinkovit način, apelirati na sve nas da se ponašamo odgovorno", poručio je Plenković.

XS
SM
MD
LG