Dostupni linkovi

Hrvatska: Objavljene upute u slučaju bolesti kod turista


Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za slučaj da se kod stranog turista koji boravi u Hrvatskoj potvrdi zaraza korona virusom.

Prema uputama, njih se odmah prebacuje u predviđenu zdravstvenu ustanovu, dok se domaći turisti s blažim simptomima šalju kući u izolaciju po mogućnosti vlastitim prijevozom.

Strani gosti koji su kontaktirali oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje.

Zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji, ovisno o težini simptoma. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju u izolaciju.

O završetku izolacije i zdravstvenom stanju skrbi nadležni liječnik koji je odredio karantenu, odnosno samoizolaciju, navodi se u uputama objavljenim na stranicama HZJZ.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Zbog trenutne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku preporučili su da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu ukinuti posjeti domovima za starije, te da korisnici domova ne odlaze kući, kako se ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike, objavljeno je na internetskoj stranici Ministarstva.

Zabrana ne vrijedi za druge dijelove Hrvatske.

Posjet domovima za starije bio je 1. ožujka ove godine zabranjen na razini cijele države, a 18. svibnja je zbog bitno poboljšane epidemiološke situacije bio opet dopušten, uz pridržavanje naputaka epidemiologa.

U Hrvatskoj je u petak19. lipnja zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze korona virusom, a novooboljele osobe dolaze iz Grada Zagreba (5), Zagrebačke (1) te Splitsko-dalmatinske županije (6).

XS
SM
MD
LG