Dostupni linkovi

U Nikšiću odloženo suđenje Joanikiju i sveštenicima


Vladika Joanikije ispred Osnovnog suda u Nikšiću, 19. jun
Vladika Joanikije ispred Osnovnog suda u Nikšiću, 19. jun

U Osnovnom sudu u Nikšiću je odloženo suđenje vladiki budimljansko-nikšićkom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikiju i osmorici sveštenika zbog litije u Nikšiću koja je održana 12. maja uprkos zabrani okupljanja.

Novi glavni pretres je zakazan za 16. jul.

Jedan od branilaca okrivljenih sveštenika, advokat Sava Kostić je ocijenio da krivično djelo protiv sveštenika ne postoji, jer u državi nije bilo uvedeno vanredno stanje zbog pandemije.

„Ako bi se slijedila logika tužilaštva, imali bi situaciju da se sada vodi postupak protiv 20.000 ljudi, koji su bili prisutni tog dana, što je apsurd. Nadam se da će u toku postupka biti razjašnjeno po kom kriterijumu su odabrani vladika Joanikije i osam sveštenika. Svakako nije trebalo pokretati postupak
protiv vladike i osam sveštenika, a ni protiv bilo kog građanina jer nisu ispunjene procesne pretpostavke, odnosno ne postoji krivično djelo i ne postoji izvršenje krivičnog djela od strane okrivljenih“, saopštio je Kostić prilikom izlaska iz zgrade suda u Nikšiću.

Suđenje je odloženo zbog nedolaska jednog okrivljenog sveštenika koji je na banjskom liječenju.

Prije odluke o odlaganju glavnog pretresa, sudija Igor Đuričković je pitao vladiku Joanikija o njegovom imovnom stanju, s obzirom da potencijalna kazna može biti i novčana. Na to pitanje, vladika Joanikije je
odgovorio da „nije pristojno pitati monaha za imovno stanje“:

„Monah nema nikakve lične imovine, a ima sve što mu treba“, odgovorio je Joanikije. Njega je ispred suda u Nikšiću dočekalo nekoliko stotina vjernika koji su ga pozdravili uz povike "ne damo svetinje".

Sveštenicima je na teret stavljeno krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti", jer su, prema obrazloženju tužioca u Nikšiću, suprotno naredbama Ministarstva zdravlja, prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana".

Nakon liturgije povodom vjerskog praznika Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, više hiljada vjernika je krenulo u litiju kroz Nikšić, predvođeni vladikom Joanikijem i mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem.

Zbog neprijavljenog masovnog javnog okupljanja vjernika i vladika Joanikije i sveštenici nikšićke eparhije su bili privedeni u večernjim satima, nakon održane litije, kada im je određen pritvor od 72 sata.

Pritvaranje sveštenika je izazvalo je nemire u Nikšiću i Pljevljima.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

XS
SM
MD
LG