Dostupni linkovi

Pelosi naložila uklanjanje portreta političara Konfederacije iz Kapitola


Nensi Pelosi u minuti ćutanja za Džordža Flojda sa demokratama u Vašingtonu

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi (Nancy) naložila je danas uklanjanje iz Kapitola portreta nekoliko bivših predsednika donjeg doma koji su bili na funkciji tokom Konfederativne Američke države koja je postojala od 1861. do 1865. godine, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Nensi Pelosi je u pismu službenicima Predstavničkog doma naložila neposredno uklanjanje portreta Roberta Hantera (Hunter) iz Virdžinije, Džejmsa Ora (James Orr) iz Južne Karoline, Hauela Koba (Howell Cobb) i Čarlsa Krisp (Charles Crisp) iz Džordžije.

Naglasila je da je Kongres "srce američke demokratije" i da u njegovim "slavnim dvoranama nema mesta sećanju na neke ljude koji predstavljaju oličenje nasilne netrpeljivosti i grotesknog rasizma Konfederacije".

Podsetila je da je 19. jun dan kada su 1865. godine mnogi Afroamerikanci dočekali kraj ropstva posle građanskog rata. Pelosi je taj dan nazvala "lepom i ponosnom proslavom slobode za Afroamerikance".

Dodala je da ovogodišnja proslava dolazi u trenutku "vanredne nacionalne teskobe", zbog Afroamerikanaca ubijenih zbog rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Pelosi je ukazala na smrt Džordža Flojda (George Flojd) koji je 25. maja umro pod nogama policajaca, što je pokrenulo talas nemira u SAD i protesta širom sveta.

Na protestima su iz javnih prostora na nekim mestima uklonjene statue istorijskih ličnosti koje su bile povezane sa ropstvom i ugnjetavanjem drugih naroda, što je pokrenulo i javno preispitivanje odnosa SAD prema prošlosti.

XS
SM
MD
LG