Dostupni linkovi

Tači: Ako ne bude postignut sporazum, Kosovo i Srbija će biti gubitnici


Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaqi) izjavio je u sredu 7. juna da je realno moguće da se na sastanku predstavnika Kosova i Srbije 27. juna u Vašingtonu postigne sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, prenosi agencija Beta.

"Dakle, ako 27. juna ne bude postignut sporazum, Kosovo i Srbija će biti gubitnici. Ako se postigne dogovor, obe strane će pobediti i na taj način steći evroatlantske vrednosti, a naravno, posvećenost Sjedinjenih Američkih Država pokazuje se u odlučnosti da se postigne dogovor između neprijateljskih zemalja i naroda sada i više od jednog veka. Ja verujem da to sada mogu učiniti samo Sjedinjene Države, rukovodstvo predsednika Trampa i posvećenost koju ambasador Grenel pokazuje", kazao je Tači u intervju za program na albanskom Glasa Amerike.

Kosovski predsednik je rekao da očekuje da će od sporazuma Kosovo imati koristi u svim oblastima.

"Očekujem da će imati dobitak u ekonomskom polju, u polju unutrašnje konsolidacije, dobrosusedskih odnosa u regionu, otvaranja perspektive što je moguće bliže NATO-u i istovremeno perspektive za članstvo u Ujedinjenim Nacijama", kazao je Tači.

On je naveo da treba shvatiti da ceo ovaj proces nije stvar odluke, već obaveze koja se mora ostvariti u narednim nedeljama i mesecima.

Sporazum će, prema njegovim rečima, obezbediti poštovanje Ustava Kosova, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.

"Nema potrebe za brigom, ali pozivam sve da ne stvaraju paniku, konfuziju i ne predstavljaju lažne vesti".

Tači je rekao da neće biti korekcije granica ali da očekuje da će posle sporazuma, kao dve suverene države, raditi demarkaciju granice, kao što je to bio slučaj sa Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

Prema njegovim rečima inicijative SAD i EU nisu razdvojene.

"Juče sam se sastao sa gospodinom Lajčakom, važno je da Evropska unija stoji, da bude jedinstvena u odnosu na Kosovo i Zapadni Balkan. Ali ono što želim istovremeno da naglasim je da mislim da će se dva procesa međusobno nadopunjavati, ali Sjedinjene Države su jedan korak ispred, jasnije su, tačnije, brže, preciznije i odlučnije u nastojanju da postignu ovaj sporazum", kazao je on.

Šta kažu građani, ko će više doprineti dijalogu - EU ili SAD?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

XS
SM
MD
LG