Dostupni linkovi

Tači: Nema više vremena za merenje pulsa


Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci)

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) saopštio je da još uvek zvanično nije obavešten o poseti specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Prištini, te da će nakon sagledavanja njegove agende i prioriteta odgovoriti na eventualni sastanak sa njim.

"Za nas je važno da međunarodni predstavnici koji se bave ovim pitanjem da Kosovo tretiraju kao nezavisnu i suverenu državu. Svaki drugi pristup biće neuspešan, ko god on bio", kazao je Tači novinarima prilikom odavanja počasti heroju Zahiru Pajazitiju u Prištini.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u četvrtak saopštio da će Lajčak posetiti Prištinu naredne nedelje, i da se radi o prvoj poseti u nastojanjima da obavi pripreme za obnovu dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Tači je dodao da ima puno poverenje u SAD, te da veruje da će rukovodstvo predsednika Donalda Trampa (Trump) i dinamika njegovog specijalnog izaslanikaza dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell) proizvesti konkretne rezultate.

"Nema više vremena za merenje pulsa ili seminarsko tretiranje pitanja Kosova o recipročnom priznanju Kosova i Srbije, već se radi istorijskom odlučivanju koje će doneti konkretne rezultate", dodao je Tači.

Premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) izjavio je u sredu da će on voditi dijalog sa Srbijom. Na pitanje da prokomentariše takvu izjavu, Tači je kazao da će dijalog voditi "legitimni predstavnici građana Kosova".

"Mi nismo u trci, dopunjavaćemo jedni druge. Ujedinjeni ćemo se suočiti sa poteškoćama i preprekama tako da biće pozitivne energije, zajedničke posvećenosti. Predsednik države predstavlja državu u unutrašnjem i međunarodnom planu, što je određeno Ustavom. Ni jedan organ nije iznad Ustava. Ovlašćenja su jasna. Tako da nema nikakve dileme osim da ćemo se nadopunjavati za dobrobit države i građana Kosova".

Kosovo treba biti spremno da pozitivno odgovori na svaki poziv, posebno SAD.

Do sada, u Predsedništvu nije bilo raspoloženja za uspostavljanje kontakta sa Lajčakom i kako RSE saznaje, to se nije promenilo.

Tači je 26. maja izjavio da nije zainteresovan da učestvuje u pregovaračkom procesu koji predvodi Lajčak.

Vlada Avdulaha Hotija je 6. juna ukinula recipročne, trgovinske mere Srbiji, što bi trebalo da doprinese nastavku dijaloga dve strane.

XS
SM
MD
LG