Dostupni linkovi

Košarac: Međunarodna arbitraža, ako Trgovska gora bude odlagalište


Nuklearna elektrana Krško

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor ako Hrvatska bude insistirala da odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad bude na lokalitetu Trgovska gora, te izrazio nadu da će ovo pitanje ipak biti riješeno diplomatskim putem.

U telefonskom razgovoru sa ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske Tomislavom Ćorićem, Košarac je rekao da je upoznat o nedavnoj odluci resornog ministarstva Hrvatske da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane "Krško" radi izrade studije uticaja na životnu sredinu.

Košarac je naglasio da je stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da je namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u neposrednoj blizini granice potpuno neprihvatljiva, te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatska ne odustaje od bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac kao preferentne lokacije za sporno odlagalište, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je informisao Ćorića o procjenama da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une, te da će negativno uticati na životnu sredinu, ali i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području.

Košarac je poručio da će insistirati na formiranju pravno-ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovim otvorenim pitanjem sa susjednom zemljom, kao i na privrženosti Konvenciji o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom se Hrvatska obavezuje da će sarađivati sa BiH, kao zainteresovanom stranom.

Ćorić je podsjetio da Hrvatska i Slovenija do danas nisu postigle saglasnost o zajedničkom rješavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji, te da ukoliko ne postignu dogovor, obje zemlje će biti prinuđene da skladište svoje količine radioaktivnog otpada.

Direktor Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Prpić izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kako je na Trgovskoj gori planirano skladište isključivo za nisko i srednje radioaktivni otpad.

"On je nizak po razini svoje aktivnosti i karakteristika mu je da se može zbrinjavati i u skladištu, za razliku od nuklearnog otpada, što se odnosi na šipke sa uranijem koje se koriste za proizvodnju električne energije – što spada u visoko radioaktivni otpad, dakle nuklearni otpad koji se sigurno neće zbrinjavati na području Trgovske gore ili Čerkezovca", naveo je direktor Fonda koji je i službeno dobio na upotrebu vojni kompleks Čerkezovac na Trgovskoj gori za skladištenje radioaktivnog otpada.

XS
SM
MD
LG