Dostupni linkovi

Salkić: Sistemska diskriminacija Bošnjaka u Republici Srpskoj


Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ukazao je kako Bošnjaci i Hrvati na bazi trenutnog kapaciteta Vijeća naroda RS, nemaju mogućnost da zaštite svoje interese u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju objavljenom u srijedu 17. juna.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda sprskog naroda izjavio je u utorak 16. juna da bi "trebalo učiniti sve da Vijeće naroda RS bude ukinuto“.

Reagirajući na tu izjavu, Salkić je naveo da je uspostavom Vijeća naroda RS sa trenutnim kapacitetom, izigrana odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u BiH iz 2000. godine na cijeloj teritoriji države.

Odluka je tada donešena od strane tadašnjeg visokog prestavnika Wolfganga Petricha i tzv. "Alijanse za promjene“.

Salikić je također dodao da su ovakvom implementacijom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine "Bošnjaci i Hrvati ostavljeni u raljama velikosrpske politike, bez mehanizama da se zaštite i osiguraju zaštitu putem donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim organima entiteta."

Naglasio je da je implementacija ove odluke započela prije 18 godina, te da je implementirana samo formalno, ali ne i suštinski.

"Ovo potvrđuje i današnje stanje u kojem se nalaze Bošnjaci u ovom entitetu, nad kojima se provodi sistemska diskriminacija u svim oblastima života", rekao je Salkić.

Istakao je da je krajnje vrijeme da se ovakvo stanje promijeni i da se izjednače nadležnosti Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH, ali i da se izjednače nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta, saopšteno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

...
XS
SM
MD
LG