Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu zbog krijumčarenja migranata iz Afrike u EU


Migranti u BiH, decembar 2019.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenih djela krijumčarenje migranata.

Svi optuženi uhićeni su u operaciji kodnog naziva "Kamerun", u siječnju 2020. godine, priopćeno je u utorak 16. juna iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelji Tužiteljstva BiH, u suradnji sa policijskim i sigurnosnim agencijama, otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama Europske unije (EU).

Počinitelji su prilikom krijumčarenje migranata koristili putne isprave Republike Francuske i Republike Italije.

Optužnica je podignuta protiv Jacksona Nidipa, rođenog 1968. godine u Kamerunu, nastanjenom u Francuskoj, te protiv Agora Donatusa Ete, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanu te zemlje.

Obojica se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su tijekom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području EU.

U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma.

Po dolasku u BiH, organizirali su smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

TV Liberty: Vrijeme seoba
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:15 0:00

XS
SM
MD
LG