Dostupni linkovi

Nakon krize, migrantske rute ponovo aktivne


Žilet-žica na granici Srbije i Mađarske, kod pograničnog sela Horgoš
Žilet-žica na granici Srbije i Mađarske, kod pograničnog sela Horgoš

Prema informacijama kojima raspolaže Komeserijat za izbeglice i migracije (KIRS), na potezu Horgoša i okoline, na krajnjem severu Srbije, procenjuje se da se kreće oko 200 migranata, a oko 900 njih je izvan zvaničnih centara, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U KIRS je za RSE je potvrđeno i da je sa otvaranjem granica značajno opao broj migranata u centrima, tako da ih je sada smešteno oko 5.000, dok ih je tokom vanrednog stanja bilo 8.800, pa i do 9.000.

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno su smeštena 183 migranta, samca, pretežno iz Sirije, Avganistana, Tunisa, Maroka, Iraka, Irana i Libije, dodaje KIRS.

Kako su ranije ove nedelje preneli mađarski mediji, ta zemlja nakon otvaranja granica beleži veliki rast broja migranata koji pokušavaju ilegalno da uđu na teritoriju Evropske unije, pa je protekle nedelje zabeleženo oko 900 pokušaja nelegalnog prelaska granice.

Kako se navodi na sajtu mađarske policije, početkom nedelje, u blizini mesta Morahalom, otkriven je tunel ispod žičane ograde na granici. Policija smatra da je tunel, visine 40 centimetara i dužine 24 metra, korišćen za šverc migranata sa srpske na mađarsku stranu.

U odgovoru mađarske policije za RSE navodi se da je ovo je četvrti podzemni prolaz ispod ograde koju su mađarski pogranični organi otkrili u poslednjih godinu dana i da je u toku zajednička istraga oko ovog slučaja koja se vodi u saradnji sa srpskom policijom.

Prema podacima nevladine organizacije "Info park", koja se u Srbiji bavi zaštitom ljudskih prava i koja šruža pomoć i podršku migrantima i izbeglicama, između 1.500 do 2.000 migranata izašlo je iz prihvatnih centara nakon krize izazvane korona virusom i oni se trenutno nalaze pretežno u pograničnom području sa Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom i Bosnom i Hercegovinom.

Gordan Paunović iz Info parka naveo je da Mađarska više neće puštati migrante, kako je to bilo pre pandemije korona virusa, zato što je izmenjena azilna procedura, zbog čega se u narednom periodu očekuje povećan broj nelegalnih prelazaka i povećan broj krijumčara.

“Nema više one opcije koja je bila prethodnih nekoliko godina, da se za azil aplicira na samoj granici, u ove dve tranzitne zone – Kelebija i Horgoš. Sama činjenica da se tako veliki broj migranata otkriva u dubini mađarske teritorije, bude ih i do 150 dnevno, govori o tome da postoji neki način da se u Mađarsku uđe, a poslednjih godinu dana glavni načini su bili tuneli i kamionski saobraćaj. Mađarska granična policija zaista kontroliše kamione i to je sada sve teže“, kazao je Paunović za RSE.

On je dodao i da 20 odsto izbeglica čine žena i deca.

Migranti i tražioci azila su tokom vanrednog stanja, koje je ukinuto 6. maja, bili u potpunom karantinu u centrima širom Srbije i bilo im je dozvoljeno da izlaze samo u dvorišta centara. Centre je od 15. marta obezbeđivala vojska. Prema saopštenju Komesarijata za izbeglice Srbije, mere su tada uvedene "radi sprečavanja širenja korona virusa među migrantskom populacijom".

Iz Komesarijata su za RSE rekli i da među migrantima nema zaraženih korona virusom.

RSE sa migrantima u Šidu: Vojska ispred kampova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

XS
SM
MD
LG