Dostupni linkovi

Trump: Značajno smanjenje broja vojnika u Njemačkoj


Američki državni sekterat Mike Pompeo u posjeti američkim trupama u Grafenwoehru i Vilsecku, novembar 2019.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će biti smanjen broj pripadnika oružanih snaga Sjedinjenih Država u Njemačkoj na 25.000 i optužio Berlin da nije ostvaren ciljani budžet za NATO, te da u sektoru trgovine iskorištava Washington.

Trump je optužio Njemačku za "delinkvenciju" u svojim isplatama u NATO-u i poručio da će se držati svog plana o smanjenju broja vojnika ukoliko Berlin ne promijeni stav.

"Mi štitimo Njemačku a oni se delinkventno ponašaju i zato sam i rekao da će broj vojnika biti smanjen na 25.000", naglasio je Trump, dodajući da se Berlin u sektoru trgovine veoma loše ponaša prema SAD-u, ali nije objavio detalje.

Analitičari podsjećaju da je NATO odredio cilj da svaka od članica treba da od svog BDP odvoji dva posto na odbranu. Većina članica, uključujući i Njemačku, to nisu učinili.

Trumpovi komentari su prva zvanična potvrda planiranog smanjenja broja vojnika, o čemu je prvi pisao dnevnik Wall Street Journal na osnovu izjava neimenovanog američkog zvaničnika.

Trenutno, u 21 američkoj bazi širom Njemačke boravi oko 34.500 vojnika s porodicama, kao dio aranžmana saveznica u NATO-u. Taj broj može narasti i do 52.000 u vrijeme rotacije jedinica ili prilikom vojnih vježbi. Smanjenje broja američkih vojnika je projekat doskorašnjeg američkog ambasadora Richarda Grenella.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG