Dostupni linkovi

Nemačka: Nema potvrde o povlačenju američkih trupa


Američke trupe na manevrima u Nemačkoj
Američke trupe na manevrima u Nemačkoj

Berlin još nije primio potvrdu iz Vašingtona o izveštajima da SAD planiraju povlačenje hiljada vojnika iz Nemačke, izjavila je danas ministar odbrane Anegret Kramp Karenbauer.

Karenbauerova, koja je liderka Hrišćansko-demokratske unije, stranke kancelara Angele Merkel, rekla je da ne želi da spekuliše o ovim izveštajima bez potvrde.

"Činjenica je da prisustvo američkih trupa u Nemačkoj služi ukupnoj bezbednosti NATO saveza, pa samim tim i američkoj bezbednosti. To je osnova na kojoj mi sarađujemo", rekla je Karenbauerova.

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je vojsci SAD da premesti 9.500 vojnika iz Nemačke, izjavio je neimenovani visoki američki zvaničnik u petak, 5. juna.

U Nemačkoj je stacionirano 35 hiljada američkih vojnika, plus 17 hiljada američkih i 12 hiljada nemačkih civila zaposlenih u Armiji SAD u ovoj zemlji,što je ostatak kontingenta od 250 hiljada pripadnika armije SAD iz vremena Hladnog rata. Još nekoliko desetina hiljada radnih mesta u Nemačkoj zavisi od američke vojske.

Tramp je izjavio prošle godine da razmatra uvođenje sankcija upozorivši Nemačku da je zbog energenata previše zavisna od Moskve, te da je njen "talac".

"Štitimo Nemačku od Rusije, a Rusija dobija milijarde dolara od Nemačke", kazao je Tramp dodajući da Berlin treba da kupuje američki gas. "Imamo ogromne količine tečnog gasa koji žele mnoge evropske zemlje. Nemačka je odlučila da kupuje izuzetno veliki procenat energije od Rusije. To ne bi trebalo da čini."

Tramp je tada izjavio da vlasti u Berlinu i dalje ne izdvajaju dogovorenih dva procenta bruto domaćeg proizvoda za odbranu. Zato je najavio stacioniranje hiljadu američkih vojnika u Poljskoj, koji će najverovatnije biti prebačeni iz Nemačke.

XS
SM
MD
LG