Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja 'raznijela zajednički ured za vezu' s Južnom


Zgrada Međukorejskog ureda za vezu u Kaesongu, 2018.
Zgrada Međukorejskog ureda za vezu u Kaesongu, 2018.

Čini se da je Sjeverna Koreja raznijela zajednički ured za vezu s Južnom smješten u njenom gradu Kaesongu, javila je danas (16. juni) novinska agencija Yonhap pozivajući se na južnokorejski vojni izvor, prenio je Reuters.

Taj potez dolazi samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang obnovio prijetnje vojnim akcijama protiv Seula.

Sjeverna Koreja je posljednjih dana uputila nekoliko prijetnji protiv Južne Koreje i zaprijetila je da će uništiti ured uspostavljen 2018. godine.

Ranije danas je vojska Sjeverne Koreje upozorila da je spremna ući u demilitariziranu zonu koja dijeli dvije Koreje.

Prijetnja je djelomično odgovor na to da su skupine prevara na Jugu poslale propagandni materijal na sjever.

Tokom vikenda Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, rekla je da je naredila vojsci da se pripremi za korak.

Vojska sad tvrdi da je spremna "pretvoriti liniju fronta u tvrđavu i pojačati vojnu pozornost".

Napetosti između dviju zemalja već su neko vrijeme u porastu zbog prekograničnih letaka koji se obično šalju preko balona.

Južnokorejsko Ministarstvo obrane je 16. juna odgovorilo na nove prijetnje rekavši da surađuje sa SAD-om na pomnom praćenju vojnih poteza Pjongjanga.

Sjeverna i Južna Koreja razdvojene su takozvanom demilitariziranom zonom (DMZ), tampon zonom duž granice koji je razdvojio dvije zemlje od rata u Koreji 1950-ih.

Sjevernokorejska vojska je 16. juna saopćila kako "proučava akcijski plan" kako bi se vojska kretala "u zone koje su bile demilitarizirane".

Generalštab je rekao da je u pripremi i da je spreman "brzo i temeljito" provesti sve odluke vlade.

Ta izjava dolazi nakon što je sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una 13. juna zaprijetila vojnom akcijom protiv Juga.

"Osjećam da je krajnje vrijeme da se sigurno razdvojimo s južnokorejskim vlastima", rekla je Kim Yo-jong, koja ima visoku ulogu u političkoj hijerarhiji Pjongjanga.

Obećala je da će poduzeti "akciju", rekla je da je dala instrukciju vojsci, a svoju izjavu završila je: "Smeće se mora baciti u kantu za smeće."

XS
SM
MD
LG