Dostupni linkovi

Predsednik J. Koreje pozvao S. Koreju da ne podiže tenzije


Susret severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina 2018. godine.
Susret severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina 2018. godine.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In pozvao je danas Severnu Koreju da smanji tenzije nakon što je ta zemlja zapretila da će uništiti međukorejsku kancelariju i preduzeti vojne korake protiv Južne Koreje.

Ukoliko bi Severna Koreja preduzela takve akcije, to bi bila ozbiljna prepreka Munovim naporima ka pomirenju dve Koreje i pronalaženju rešenja za severnokorejsko nuklearno pitanje.

Tokom sastanka sa najvišim savetnicima, Mun je rekao da "Severna Koreja ne sme da prekida komunikaciju i pravi tenzije da se sat ne bi vratio na prošli konfrontacijski period", saopšteno je iz njegove kancelarije.

Mun Džae In koji se sreo sa Kim Džong Unom tri puta u 2018, bio je pokretačka snaga sada uspavanih diplomatskih napora Pjongjanga i Vašingtona, uključujući samit Kima i predsednika SAD Donalda Trampa u Singapuru 2018.

Tokom dva od tri međukorejska samita, Mun i Kim su se složili o postizanju denuklearizacije Korejskog poluostrva i preduzimanja drugih koraka za jačanje razmene i smanjenje vojnih tenzija.

Ti sastanci su pomogli da se poboljšaju veze njihovih zemalja pre nego što su odnosi ponovo postali napeti nakon prekida drugog samita Kim-Tramp u Vijetnamu 2019.

Neki posmatrači kažu da je Severna Koreja frustrirana jer Seul nije uspeo da se odvoji od Vašingtona i da oživi zastoj zajedničkih ekonomskih projekata koji su pod sankcijama SAD-a.

Mun je izjavio da dve Koreje moraju da preuzmu inicijativu u pronalaženju proboja, nazivajući narode "gospodarima sudbine na korejskom poluostrvu", i naveo da će njegova vlada "nastaviti da se trudi da promoviše dijalog sa Severnom Korejom".

Danas je 20-ogodišnjica od prvog međukorejskog samita na kojem su učestvovali očevi sadašnjih predsednika dveju zemalja, Kim Jong Il i Kim Dae-jung u Pjongjangu.

XS
SM
MD
LG