Dostupni linkovi

Ministar sigurnosti BiH najavio fazu deportacije migranata


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Fahrudin Radončić najavio je u četvrtak na press konferenciji u Sarajevu prve mjere u pokušaju deportacije ilegalnih ekonomskih migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla.

Radončić je izjavio kako je od direktora Službe za poslove sa strancima BiH Slobodana Ujića tražio da utvrdi tačan broj ekonomskih migranata po zemljama njihovog porijekla, kako bi se krenulo u proces njihove deportacije iz BiH.

“Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže informacijama da veliki dio ilegalnih
migranata ne želi da u ovoj zemlji našim sigurnosnim službama pokaže svoj pasoš, ličnu kartu, i takvim načinom skrivanja svog identiteta moguće da se radi i o terorističkim grupama koje su pobjegle iz svoje zemlje ili o kriminalnim grupama koje će ovdje čekati dvije godine da sakriju svoju prošlost, da odigraju ulogu spavača," rekao je Radončić.

Dodao je da je od Službe zatražio i da među migrantima provedu anketu o tome da li među njima ima onih koji pristaju na dobrovoljnu deportaciju.

"Od njih ćemo uzeti pismene izjave kako bi mogli ući u fazu i proceduru razgovora sa diplomatskim predstavnicima njihovih zemalja. Ovo je neophodno uraditi i radi obezbjeđivanja novca za deportacijske letove i završetak svih neophodnih pravnih radnji zbog legaliteta cijelog postupka. Želimo da skinemo ogroman balast od 8.000 do 9.000 ljudi u situaciji kada će naših 50.000 do 60.000 ostati bez posla,” naglasio je Radončić.

Ministar sigurnosti Bosne i Herecgovine Fahrudin Radončić je naveo kako se ovim također želi psihološki djelovati na druge migrate te da je ovo je poruka i Evropskoj uniji da, kako kaže “nećemo pristati da postanemo depo za migrante gdje će oni vršiti selekciju kvalitetne radne snage”.

XS
SM
MD
LG