Dostupni linkovi

Završne riječi na suđenju za ratne zločine u Bugojnu


Tužilaštvo BiH zatražilo je danas u završnoj riječi na obnovljenom suđenju za ratne zločine nad hrvatskim civilima u Bugojnu da Nisvet Gasal, Musajb Kukavica i Senad Dautović budu proglašeni krivim, dok je odbrana prvooptuženog zatražila oslobađajuću presudu.

Tužilac Slavica Terzić rekla je da je van svake sumnje dokazana krivica Gasala i Kukavice za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u logoru "Iskra", prenosi Birn.

Ona je dodala da su Gasal i Kukavica "male ribe", ali da je Dautović, kao nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bugojnu, "velika riba", koji je učestvovao u planiranju i provođenju zločinačkog plana protiv hrvatskog stanovništva.

Prema riječima tužioca, Dautovićeva odgovornost proizilazi iz činjenice da je bio član ratnog Predsjedništva, koje je 1993. i 1994. godine "odlučivalo o životu i smrti" u Bugojnu.

Prema optužnici, Gasal i Kukavica su odgovorni za funkcionisanje logora na stadionu "Iskra", gdje je bilo zatvoreno više od 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti, dok je Dautović optužen za nezakonita hapšenja i druge zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima.

Prvostepenom presudom iz novembra 2011. godine, Gasal je osuđen na šest, a Dautović na 13 godina zatvora, dok je Kukavica oslobođen krivice.

Ovu presudu je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo u decembru 2012. i naložilo da suđenje bude obnovljeno.

Senad Kreho, branilac optuženog Gasala, u završnoj riječi je rekao da su se odvođenja na prinudni rad i premlaćivanja na stadionu "Iskra" desila u ljeto 1993. godine, prije nego što je Gasal postao upravnik.

Iznošenje završnih riječi Odbrane Gasala i ostalih optuženih će biti nastavljeno 23. oktobra.
XS
SM
MD
LG