Dostupni linkovi

Džonson: U julu moguć sporazum EU i Britanije


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Velika Britanija i EU mogu postići sporazum u julu, ukoliko se od sada uloži više energije u pragovore, izjavio je britanski premijer Boris Džonson nakon razgovora video linkom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen

On je rekao da su otvorena neslaganja dve strane dobro shvaćena.

"Ne mislim da se toliko razilazimo, ali ono što nam sada treba jeste malo energije u pregovorima", istakao je Džonson.

On je naglasio da je predstavnicima EU rekao da je potrebno "dodati gorivo u rezervoar pregovora".

"Što pre budemo mogli da to uradimo, tim bolje i ne vidimo razlog zašto se to ne bi završilo u julu. Naravno, ja ne želim da se ovo nastavi do jesini ili zime, kao što mi se čini da bi u hteli u Briselu. Ne vidim svrhu toga, pa hajde da to završimo", poručio je Džonson.

Istovremeno, fon der Lajen rekla je da je vreme da se udahne novi zamah u pregovore o periodu nakon Bregzita, te da se pokuša i osigura trgovinski sporazum između EU i Velike Britanije do kraja godine.

Ona je naglasila da je EU neprestano dostupna za razgovore.

EU i Velika Britanija su u sporu oko regulativa za poslovanje, posebno u sektoru ribolova. London je protiv zahteva Brisela za dugoročni pristup britanskim vodama.

Prošle sedmice, EU i Britanija su se saglasile da će intenzivirati pregovore nakon nove runde razgovora okončane bez zaključka.

Britanija je izašla iz evropskih političkih institucija 31. januara, ali ostaje unutar bescarinske ekonomske zone EU do kraja godine. Ovaj prelazni period može biti produžen na dve godine, ali je Britanija prošle sedmice saopštila da to neće učiniti.

XS
SM
MD
LG