Dostupni linkovi

Proslijeđena dokumentacija o javnim nabavkama SIPA-i MUP-u RS


Pokretna bolnica, ilustracija

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) potvrdili su u poneđeljak za Radio Slobodna Evropa da su Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavili dokumentacju na provjeru u vezi sa javnim nabavkama provedenim od početka pandemije virusa korona.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare saopštio je kako mu je drago zbog provjere dokumentacije te da očekuje i izvinjenje zbog pojedinih medijskih natpisa o javnim nabavkama.

„Institut za javno zdravstvo od samog početka radi transparentno što se tiče svih javnih nabavki i sva naša dokumentacija je na raspolaganju apsolutno bilo kojoj agenciji ili ustanovi kako na nivou Republike Srpske, tako na nivou Bosne i Hercegovine. I mi dostavljamo na svaki njihov zahtjev svu moguću dokumentaciju“, poručio je Zeljković.

Zeljković je dodao i da je kompanija “Balkan Global” do sada vratila Institutu dva miliona maraka (oko milion evra), nakon raskida ugovora o kupovini pokretne bolnice. Istakao je da ugovorom nije definisan rok za povrat avansa, ali da se podrazumijeva da novac bude vraćen odmah.

Početkom juna iz MUP-a RS potvrdili su za Radio Slobodna Evropa da sprovode istragu u vezi sa nabavkom pokretne bolnice, a na osnovu zahtjeva Republičkog javnog tužilaštva RS.

Vlada RS je 21. marta po hitnom postupku donijela Odluku da se provede postupak nabavke pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom na površini od 6.000 kvadratnih metara.

Avansno je za pokretnu bolnicu uplaćeno ukupno 4 miliona i dvjesto hiljada maraka (2 miliona i sto hiljada evra).

Vlada RS dala je saglasnost Institutu za javno zdravstvo 29. maja za raskidanje ugovora jer dobavljač nije izvršio isporuku kompletne opreme za pokretnu bolnicu

Od „Balkan Globala“ se očekuje da bude vraćeno još dva miliona i dvjesto hiljada maraka (Oko milion i sto hiljada evra).

I Transparency international u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je 30. maja krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog spornih nabavki medicinske opreme od nekvalifikovanih ponuđača.

Institut je tokom aprila ove godine putem pregovaračkog postupka nabavljao medicinske zaštitne maske od firme koja se bavi arhitektonskom i inžinjerskom đelatnošću, kao i medicinsku zaštitnu opremu od jedne turističke agencije.

Zeljković je na konferenciji za novinare istakao i da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj pod kontrolom, te da građani trebaju da se pridržavaju svih preporuka koje se odnose na ličnu higijenu i distanciranje.

XS
SM
MD
LG