Dostupni linkovi

Kandidat za poslanika kažnjen zbog ulaska u RTS 2019.


Demonstranti u zgradi RTS-a 16. marta 2019. godine
Demonstranti u zgradi RTS-a 16. marta 2019. godine

Prekršajni sud u Beogradu osudio je Krstu Tomkovića, aktivistu i kandidata liste "1 od 5 miliona" za poslanika, na novčanu kaznu zbog ulaska u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) tokom opozicionih protesta u martu prošle godine.

Tomković je tada bio uhapšen i dva dana zadržan u zatvoru.

Kako je saopštio "1 od 5 miliona ", tokom protesta ispred RTS-a 16. marta 2019, deo demonstratata ušao je u zgradu Javnog servisa, a policija je sutradan uhapsila šest studenata, među kojima i Tomkovića.

"Tomković je ekspresno, u roku od par sati, osuđen na 30 dana zatvora i momentalno transportovan u Padinsku Skelu, po takozvanim 'huliganskim odredbama' Zakona o javnom redu i miru, a iz zatvora je pušten posle dva dana, po ulaganju žalbe", navedeno je u saopštenju.

Pokret je ocenio da je presuda Tomkoviću, doneta tek sada, 15 meseci kasnije, "nastavak šarade u koju je tokom marta Aleksandar Vučić uvukao i policiju i pravosudje".

Demonstranti su u toku protestne šetnje 16. marta 2019. godine upali u zgradu RTS-a, a deo čelnika opozicionog Saveza za Srbiju zatražio je od javne televizije da im se omogući da se obrate javnosti u programu. Nakon nekoliko sati pripadnici Žandarmerije su izveli demonstrante iz zgrade RTS.

Članovi pokreta "1 od 5 miliona" organizovali su antivladine proteste koji su počeli decembra 2018. godine, sa zahtevom, između ostalih, za održavanje fer i slobodnih izbora. U januaru 2020. godine odlučili su da izađu na parlamentarne izbore.

XS
SM
MD
LG