Dostupni linkovi

UAE: Aneksija Zapadne obale bi ugrozila odnose Izraela i Arapa


Izraelski vojnik u blizini Hebrona na okupiranom delu Zapadne obale

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u SAD upozorio je danas Izrael protiv aneksije doline Jordan i drugih delova Zapadne obale, rekavši da će taj potez poništiti izraelske napore da poboljša veze s arapskim zemljama.

Bivši premijer Izraela Ehud Olmert je u međuvremenu odbacio tvrdnju da Izrael mora zadržati kontrolu nad dolinom Jordana iz bezbednosnih razloga, označivši je "glupošću".

On je u intervjuu za saudijski medij Elaf rekao da Izrael može da brani granicu bez doline Jordana, a da svi koji kažu da je ona važna za bezbednost lažu narod.

Izaslanik UAE u Vašingtonu Jusef al Otaiba je jedan od trojice arapskih ambasadora koji su u januaru u Beloj kući prisustvovali predstavljanju bliskoistočnog plana predsednika SAD Donalda Trampa, a koji omogućava da Izrael anektira oko 30 procenata Zapadne obale.

Taj plan su Palestinci odmah odbacili.

U članku objavljenom u izraelskom listu Jediot ahronotu, Al Otaiba je upozorio da će izraelska planirana aneksija koja bi mogla da počne već 1. jula "izazvati nasilje i probuditi ekstremiste".

"Ona će poslati šok talase širom regiona, posebno u Jordanu, od čije stabilnosti koja se često uzima zdravo za gotovo ima koristi ceo region, posebno Izrael", napisao je ambasador.

UAE, blizak i uticajan vojni saveznik SAD, je u fokusu izraelskih napora u poslednjim godinama da poboljša veze s arapskim zemljama Zaliva sa kojima deli zabrinutost zbog Irana.

Iako nemaju zvanične diplomatske odnose UAE su dozvolili izraelskim zvaničnicima da dolaze u posetu i izraelska nacionalna himna je svirana kada je sportista osvojio zlato u Abu Dabiju na nadmetanju u džudou.

Izrael takođe ima malu misiju koja predstavlja izraelske interese u Međunarodnoj agenciji za obnovljive izvore energije u Abu Dabiju.

Al Otaiba je upozorio da bi aneksija bila velika smetnja.

"Aneksija će sigurno i odmah poništiti izraelske aspiracije za poboljšanom bezbednosšću, ekonomskim i kulturnim vezama s arapskim svetom i UAE", napisao je on.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obećao je aneksiju doline Jordan koja čini četvrtinu Zapadne obale kao i jevrejskih naselja što će praktično onemogućiti osnivanje održive palestinske države uz jevrejsku državu, a to se i dalje uveliko smatra jedinim načinom za rešenje sukoba.

Palestinci žele državu na okupiranoj Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Trampov plan predviđa da oni imaju ograničenu državnost u razbacanim enklavama okruženim Izraelom ako ispune dugu listu uslova.

Arapske zemlje su pozdravile napore Trampove administracije ali su sam plan odbacili, potvrdivši svoju podršku za rešenje po modelu dve države zasnovano na granicama iz 1967. godine.

"U UAE i širom većeg dela arapskog sveta mi bismo želeli da verujemo da je Izrael mogućnost, ne neprijatelj. Suočavamo se sa isuviše zajedničkih opasnosti i vidimo veliki potencijal u dobrim vezama", napisao je ambasador, ocenivši da bi odluka Izraela o aneksija bila nepogrešivi signal da li ta zemlja gleda na to na isti način.

XS
SM
MD
LG