Dostupni linkovi

Netanjahu insistira na aneksiji doline Jordana


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je u četvrtak 28. maja da Palestinci u dolini reke Jordan neće posle izraelske aneksije delova Zapadne obale postati građani Izraela.

Gradovi i sela u tom području sa 50-65.000 Palestinaca ostaće "palestinske enklave", pod bezbednosnom kontrolom Izraela, rekao je Netanjahu za list "Izrael Hajom" (Izrael danas), prenosi agencija Beta.

Netanjahu je najavio da će dolinu reke Jordan i sva jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali Izrael anektirati u skladu s "Bliskoistočnim mirovnim planom" predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa.

Taj proces bi mogao početi već 1. jula, rekao je on.

Aneksija tih područja će praktično onemogućiti stvaranje održive palestinske države uz Izrael, iako se to smatra jedinim načinom za rešenje višedecenijskog sukoba dva naroda.

Netanjahu je u intervjuu posebno pomenuo stanovnike Jerihona kojih ima oko 20.000, najavivši da neće biti anektiran, da se nad tim gradom neće uspostaviti izraelski suverenitet, ali će ipak Izrael imati bezbednosnu kontrolu.

Palestinci na Zapadnoj obali žive pod izraelskom vojnom upravom od rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio tu teritoriju zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze.

Na osnovu Trampovog plana predvidjeno je da se Palestincima da "ograničena država" na preostalom delu Zapadne obale, da ona bude okružena teritorijom Izraela, ali sve to pod uslovom da ispune niz uslova.
Izrael je prihvatio plan, a Palestinska uprava koja vlada delovima Zapadne obale odbacila je plan.

Netanjahu je rekao da će Palestinci, ako prihvate sve uslove plana, uključujući da Izrael zadrži sveopštu bezbednosnu kontrolu "imati svoj entitet koji predsednik Tramp definiše kao državu", prenela je agencija Asošiejted pres.

Lideri jevrejskih naseljenika izrazili su zabrinutost što Trampov plan uopšte pominje državu Palestinu.

Na osnovu koalicionog sporazuma o formiranju aktuelne vlade Izraela, premijer Netanjahu može da plan aneksije predstavi svojoj vladi 1. jula.

XS
SM
MD
LG