Dostupni linkovi

Palestinski premijer odbacio Trampov mirovni predlog


Palestinski premijer Muhamed Štajeh osudio je danas dugoočekivani plan administracije predsednika SAD Donalda Trampa pre nego što će biti objavljen ove nedelje, ocenivši da "ne predstavlja osnovu za rešenje sukoba".

Štajeh je to rekao na sednici svoje vlade dok je premijer Izraela Benjamin Netanjahu u poseti Vašingtonu povodom objavljivanja Trampovog plana za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

On je objasnio da plan krši međunarodno pravo i "dolazi od strane koja je izgubila svoj kredibilitet kao pošten posrednik u ozbiljnom i istinskom političkom procesu".

Palestinci plan još nisu videli ali su ga odbacili, rekavši da je Trampova administracija pristrasna jer podržava Izraelce.

Ta adminstracija je u poslednjim godinama preduzela nekoliko koraka koji su razljutili Palestince.

Najpre je priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela krajem 2017. i u maju 2018. godine premestila svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Uz to je zatvorila palestinsku diplomatsku misiju u Vašingtonu i uskratila finansiranje programa pomoći Palestincima.

U izraelskim medijima se spekulisalo da će plan biti uveliko u korist Izraela i da uključuje moguću aneksiju velikih delova teritorije na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

Jedan anonimni palestinski zvaničnik je rekao da je palestinski predsednik Mahmud Abas odbacio pokušaje posrednika u poslednjim nedeljama da ugovore telefonski razgovor sa Trampom.

Tramp i Netanjahu će se sastati sutra da diskutuju o takozvanom Sporazumu veka.

Bela kuća je pozvala premijera Izraela, vođu konzervativnog Likuda i njegovog glavnog protivnika lidera saveza partija centra Plavo i belo u Vašington da objavi plan samo nekoliko nedelja pre trećih izraelskih izbora za manje od godinu dana.

Pred te izbore Netanjahu je pozvao na aneksiju doline Jordan i jevrejskih naselja širom Zapadne obale okupirane u ratu 1967. godine.

Aneksiju jevrejskih naselja na toj teritoriji pozdraviće Netanjahuove pristalice čvrstorukaši i nacionalisti ali će ona minirati održivost nezavisne palestinske države i po svoj prilci izazvati gnev susednog Jordana.

Izrael i Jordan su potpisali mirovni sporazum 1994. godine.

Jordan je drugi arapski sused posle Egipta koji je sklopio mir s Izraelom.

XS
SM
MD
LG