Dostupni linkovi

Veto Bošnjaka na zaključke Parlamenta RS o Rezoluciji o žrtavama fašističkih režima


Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalng interesa na zaključke Narodne skupštine RS (NSRS) u kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH izglasao 20. maja, potvrdio je za Radio Slbodona Evropa (RSE) Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda

Okić je za RSE naveo da je razlog za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa taj što se ˝u zaključcima NSRS usvojenim na sjednici održanoj 1. juna, vrijeđa nacionalni identitet Bošnjaka kao i država Bosna i Hercegovina˝.

U 20 zaključaka koje su predložili klubovi poslanika vladajuće većine u entitetskom parlamentu koju čine Savez nezavisnih socijal-demokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP), Ujedinjene Srpske (US), Socijalističke partije srpske (SPS) i Socijalističke partije (SP) odbacuje se Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta jer "ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

˝Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu˝, navodi se izmedju ostalog u zaključcima za koje su glasala 52 poslanika.

U zaključcima se navodi i da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije za koju se tvrdi i da se bavi revizijom istorijskih činjenica gdje se osprava ˝navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada˝.

Opozicione stranke i bošnjački poslanici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali glasanju o zaključcima u entitetskom parlamentu koji su usvojeni nakon cjelodnevne burne rasprave.

XS
SM
MD
LG