Dostupni linkovi

Granice BiH otvorene za građane susjednih zemalja, počinju s radom i aerodromi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina (BiH) je od danas, prvog juna zvanično otvorila granice za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske bez dodatnih ograničenja i uz pridržavanje epidemioloških mjera koje izdaju epidemiološki zavodi.

Prema Odluci Vijeća ministara BiH o otvaranju granica BiH, sa radom od danas zvanično mogu da počnu i aerodromi u BiH.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla portparolka Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Sanja Bagarić, aerodrom počinje sa radom 01. juna od ponoći.

"To faktički znači da mi otvaramo aerodrom od 02.06.", rekla je ona.

Također je za RSE potvrđeno da Međunarodni aerodromi Tuzla i Mostar sa radom praktično počinju od utorka, 2. juna, s tim da mostarski za sada nema letova u najavi, jer ih je nekoliko otkazano.

Što se tiče Međunarodnog aerodroma Banja Luka rečeno nam je da sa letovima počinju od 5. juna, za sada samo za Beograd.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem marta je donijelo odluku da svi aerodromi u Bosni i Hercegovini ostanu zatvoreni do 1. juna, zbog pandemije.

Tokom ovog perioda, četiri bosanskohercegovačka aerodroma, bila su otvorena samo za humanitarne letove i promet kargo robe.

Državljani drugih zemalja u BiH mogu ulaziti zbog poslovnih obaveza pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica, umjesto ranije propisanog pozivnog pisma, te da imaju potvrdu o negativnom testu na korona virus ne starijem od 48 sati – preciziralo je Vijeće ministara BiH na sjednici 28.maja.

Bosna i Hercegovina je 11. marta zvanično zabranila ulazak strancima koje dolaze iz najrizičnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih korona virusom.

XS
SM
MD
LG