Dostupni linkovi

HBO izbacio iz ponude film 'Prohujalo sa vihorom' zbog rasističkih opisa


Vivijen Li (Vivien Leigh) i Klark Gejbl (Clark Gable) u naslovnim ulogama klasika iz 1939. godine

Američka striming platforma HBO Max izbacila je privremeno iz svoje ponude filmski klasik "Prohujalo sa vihorom" (Gone with the Wind) zbog rasističkih opisa crnačkih likova.

Na ovaj potez HBO Max se odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) i protesta koji su uslijedili, prenosi BBC.

U saopštenju HBO Max se navodi se da bi bilo "neodgovorno" da film i dalje bude u ponudi i to bez "objašnjenja i ograđivanja" od "rasističkih opisa" i dodaje da je film iz 1939. produkt tog vremena i da oslikava etničke i rasne predrasude koje su i tada bile pogrešne, kao što su sada.

Radnja filma smještena je u vrijeme američkog Građanskog rata, a često se nalazio na meti kritika zbog načina na koji oslikava ropstvo.

Scenarista filma "Dvanaest godina ropstva" Džon Ridli (John Ridley) je, u članku za list Los Angeles Times, napisao da film veliča stanje na američkom jugu prije početka rata i da je pun "bolnih stereotipa o ljudima druge boje kože". On je pozvao HBO Max da povuče flm iz ponude.

Film je osvojio osam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu i najboljeg reditelja, ali i Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu koji je dobila Heti Makdanijel (Hattie McDaniel), prva crnkinja koja je osvojila tu nagradu.

"Prohujalo sa vihorom" je zabilježio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

Iako ga smatraju jednim od najznačajnijih filmova u historiji kinematografije, prate ga i kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.

XS
SM
MD
LG