Dostupni linkovi

EU izdvojila 20 miliona za poljoprivredni sektor u BiH


Evropska unija izdvojila je 20 miliona eura za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini (BiH). Sredstva će biti dostupna u okviru četvorogodišnjeg projekta EU4Agri, koji će podržati oko 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača diljem BiH, navodi se u saopštenju Delegacije Evropske unije u BiH (DEU).

„Na ovaj način, EU pruža podršku ovom sektoru ne samo u otvaranju novih radnih mjesta, već očuvanju postojećih i oporavku od posljedica COVID-19 pandemije“, saopšteno je iz DEU.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 20,25 miliona eura, a provode ga i sufinansiraju sa 250.000 eura sredstava Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru će biti provedena putem poziva za dodjelu grantova u tri oblasti. Prva će obuhvatiti ulaganje u primarnu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju ojačanja tržišne efikasnosti.

Druga se odnosi na jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina, a treća na jačanje ruralne ekonomije.

Projekat će također korisnicima pružiti tehničku pomoć kako bi što uspješnije iskoristili raspoloživa bespovratna sredstva. Prvi javni pozivi za dodjelu grantova u okviru projekta EU4Agri planirani su za juli, septembar i oktobar 2020.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini sredinom maja najavila je provođenje 34 razvojna projekta, vrijedna 4.7 miliona eura kao pomoć sektoru turizma, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju.

Evropska komisija je, prema saopštenju iz Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini krajem aprila najavila da će izdvojiti preko 3.3 milijarde eura finansijske pomoći, koja je pokrenuta zajedno sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) za građane Zapadnog Balkana.

Ovaj paket je namjenjen rješavanju hitnih zdravstvenih i humanitarnih potreba uzrokovanih COVID-19 pandemijom, kao i pomoći socioekonomskom oporavku.

XS
SM
MD
LG