Dostupni linkovi

Ekstremno desničarski Levijatan izlazi na izbore


Republička izborna komisija (RIK) Srbije je na sednici održanoj kasno tokom noći 9. juna 2020. godine, razmotrila i usvojila prigovor grupe građana "Pokret Levijatan - živim za Srbiju" i donela rešenje kojim se proglašava ta izborna lista za parlamentarne izbore, raspisane za 21. jun 2020. godine.

Dan ranije RIK je, bez navođenja razloga na svom sajtu, odbila proglašenje izborne liste "Pokret Levijatan – Živim za Srbiju", koju je 5. juna podnela istoimena grupa građana.

Nevladine organizacije Crta i Cesid navele su da je to učinjeno zbog nedovoljnog broja glasova "za". Za proglašenje liste nije bilo potrebne većine glasova članova RIK-a.

Crta je na svom Tviter nalogu objavila da su podnosioci liste blagovremeno dostavili još 3.932 izjave podrški birača. Cesid je preneo da je izborna lista "Pokret Levijatan - Živim za Srbiju" prikupila 10.847 izjava birača.

Za proglašenje izborne liste potrebno je 10 hiljada pravno valjanih potpisa birača.

Takođe, RIK je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika podnosioca te Izborne liste u prošireni sastav organa za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine.

Članovi Republičke izborne komisije doneli su rešenje kojim se odbacuju kao neblagovremeni 366 prigovora birača na rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji od 11. maja 2020. godine.

Članovi desničarskog pokreta Levijatan sebe predstavljaju "borcima za zaštitu prava životinja", a u javnosti su poznati po pretnjama, privođenjima i učešću na desničarskim skupovima. Njihov član je nedavno upao automobilom u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, nakon čega je ovaj pokret organizovao i protest ispred ulaza u Prihvatni centar.

Ukupno 21 lista učestvuje na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. juna.

Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri odsto.

Izbori se održavaju i za Skupštinu AP Vojvodine, kao i za skupštine lokalnih samouprava.

Bojkot izbora, na sva tri nivoa, najavile su stranke okupljene u opozicionom bloku Savez za Srbiju i pojedina građanska udruženja, poput Inicijative Ne davimo Beograd i Lokalnog fronta iz Kraljeva. U koaliciji Saveza za Srbiju su, između ostalih, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka.

Neke od opozicionih stranaka koje su najavile bojkot izbora na republičkom nivou učestvovaće na lokalnim izborima u pojedinim mestima, kao što su grad Šabac i beogradska opština Vračar.

Izbori u Srbiji prvobitno su, 4. marta, bili zakazani za 26. april, ali su izborne radnje prekinute 16. marta zbog uvođenja vanrednog stanja u Srbiji dan ranije zbog epidemije korona virusa.

Po ukidanju vanrednog stanja 6. maja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izbore je zakazao za 21. jun, a odlukom RIK-a 11. maja nastavljeno je sprovođenje izbornih radnji.

Ultradesničari ispred Centra za migrante u Obrenovcu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

XS
SM
MD
LG