Dostupni linkovi

RIK odbio listu Levijatana


Republička izborna komisija (RIK) odbila je proglašenje izborne liste Pokret Levijatan – Živim za Srbiju, koju je 5. juna podnela istoimena grupa građana za republičke izbore u Srbiji raspisane za 21. jun.

Na sajtu RIK-a ne navodi se razlog zbog koga ova lista nije proglašena, a posmatrači izbornog procesa, nevladine organizacije Crta i Cesid naveli su da je to učinjeno zbog nedovoljnog broja glasova "za". Za proglašenje liste nije bilo potrebne većine glasova članova RIK-a.

Crta je na svom Tviter nalogu objavila da su podnosioci liste blagovremeno dostavili još 3.932 izjave podrški birača. Cesid je preneo da je izborna lista Pokret Levijatan - Živim za Srbiju prikupila 10.847 izjava birača.

Za proglašenje izborne liste potrebno je 10 hiljada pravno valjanih potpisa birača.

Agencija Beta je prenela da je zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta u obrazloženju rekla da ta grupa građana za mesec i po dana nije uspela da sakupi 10.000 potpisa, ali da je za dva dana sakupila 4.000 potpisa podrške.

Ona je dodala da je Grupa građana "Pokret Levijatan živim za Srbiju" za 48 sati "prikupila toliko potpisa da je formalno ispunila uslov, ali da mi svi znamo da to nije tako".

Članovi desničarskog pokreta Levijatan sebe predstavljaju "borcima za zaštitu prava životinja", a u javnosti su poznati po pretnjama, privođenjima i učešću na desničarskim skupovima. Njihov član je nedavno upao automobilom u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, nakon čega je ovaj pokret organizovao i protest ispred ulaza u Prihvatni centar.

Članovi RIKa-a odbili su i proglašenje izborne liste Socijalizam jedini izlaz -NKPJ – SKOJ, Aleksandar Banjanac – Aleksandar Đenić, koju je 5. juna podnela grupa građana Socijalizam jedini izlaz - NKPJ – SKOJ.

Kako se navodi lista je odbijena jer "podnosilac nije postupio u skladu sa Zaključkom Republičke izborne komisije i nije otklonio nedostatke koji su bili smetnja za proglašenje izborne liste".

XS
SM
MD
LG