Dostupni linkovi

Đukanović sa Stoltenbergom: 'Članstvo u NATO-u pomoglo Crnoj Gori u pandemiji'


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom sastanka u martu 2019.

Tokom posjete sjedištu NATO-a u Briselu, predsednik Crne Gore, Milo Đukanović je istakao da je od članstva ove države u Severnoatlantski savez učvršćeno i ojačano poštovanje prema onome što je tekovina evroatlantskog partnerstva posle Drugog svetskog rata.

“Na žalost, uzrok svih naših problema je upravo dugo izbivanje društava Zapadnog Balkana izvan evropskog sistema vrednosti i izvan onoga što su tekovine evroatlantske zajednice”, poručio je Đukanović.

Đukanović je tokom posjete razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Posjeta crnogorskog predsednika se poklapa sa trećom godišnjicom članstva ove države u najveću vojnu organizaciju.

Šef NATO-a, Stoltenberg je istakao da su se investicije u Crnoj Gori od strane
ostalih saveznika “vise nego udvostručile” od kada je država postala članica
Alijanse u junu 2017 godine.

“Bivajući član NATO-a, pomoglo je Crnoj Gori kroz pandemiju. Saveznici su pružili podršku uključujući i medicinsku opremu kao i financijsku pomoć”, rekao je Stoltenberg.

Međutim on tvrdi da prehodni bezbednosni izazovi nisu nestali zbog pandemije.

“U toku pandemije, državni i nedržavni akteri su iskoristili propagandu sa dezinformacijama kako bi pokušali da omalovažavaju Alijansu i naše demokratije”, upozorio je Stoltenberg i poručio da “oni koji pokušavaju da nas podele, neće uspeti”.

Crnogorski predsednik je izrazio zadovoljstvo činjenicom što država na čijem je
čelu više nije najmlađa članica Alijanse. Pozdravivši nedavno formalno članstvo
Severne Makedonije u NATO, Đukanović je ocenio da se “širi prostor
evroatlantske bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana”.

On je istakao da podržava politiku otvorenih vrata Alijanse jer je jedini dobar izbor za region, dalji put ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

Crna Gora je podnela nacionalni plan do 2024. godine, koji prema crnogorskom
predsedniku pokazuje rešenost da se ispune obaveze koje treba da ponese svaka zemlja članica u pogledu ravnopravnog nošenja tereta za finansiranje i
obezbeđivanje efikasnosti i učinkovitosti NATO saveza.

XS
SM
MD
LG