Dostupni linkovi

Svjetska banka očekuje pad privredne aktivnosti od 5,2 posto


Svjetska privredna aktivnost će pasti 5,2 posto ove godine, ocijenila je Svjetska banka u ažuriranoj prognozi, naglašavajući kako je pandemija korona virusa imala "brz i masivan" utjecaj uprkos finansijskoj pomoći bez presedana.

Radi se o "najduboljoj" recesiji od Drugog svjetskog rata, a za brojne zemlje koje su upale u recesiju ove godine to je najgora kriza u posljednjih 150 godina, navela je ta međunarodna institucija u ažuriranom izvještaju Globalni ekonomski izgledi.

Svjetski privredni pad od 5,2 posto ove godine predstavlja najdublju recesiju od globalnog privrednog pada 1945-46. godine, od 13,8 posto na kraju Drugog svjetskog rata.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Svjetska banka je navela da bi između 70 i 100 miliona ljudi moglo zapasti u ekstremno siromaštvo.

Za sve zemlje prihod po glavi stanovnika će pasti u prosjeku za 6,2 posto, što je mnogo više nego pad od 2,9 posto za vrijeme finansijske recesije 2009. godine.

Svjetska banka je u januaru procijenila da će svjetska privreda ove godine zabilježiti skroman privredni rast od 2,5 posto, što znači da je sadašnja prognoza poslije pandemije za 7,7 procentnih poena lošija.

Za SAD Svjetska banka predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine od 7,0 posto, a zatim rast od 3,9 posto 2021. godine.

Za Kinu, drugu svjetsku privredu po veličini, predviđa se da će privredni rast usporiti na jedva primjetnih 1,0 posto, ali očekuje se oporavak od 6,9 posto u 2021. godini.

Za 19 država eurozone očekuje se privredni pad od 9,1 posto ove godine te rast od 4,0 posto 2021. godine.

Ekonomisti Svjetske banke upozorili su da su njihove prognoze zasnovane na pretpostavci da je najgori dio epidemije korona virusa pri kraju i da će se privrede oporaviti relativno brzo kako ih vlade budu počele ponovo otvarati, navodi agencija AP.

Ukoliko bude drugi val virusa, koji će poremetiti ekonomsku aktivnost kasnije ove godine, onda će privredni rast pasti još više, a oporavak iduće godine će biti slabiji, naveli su analitičari Svjetske banke.

XS
SM
MD
LG