Dostupni linkovi

Novalić predsjedava sjednicom Vlade FBiH, uz mjere zabrane zbog afere 'Respiratori'


Sjednica Vlade FBiH, Sarajevo, 5. juni
Sjednica Vlade FBiH, Sarajevo, 5. juni

U Sarajevu se održava sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) kojom predsjedava Fadil Novalić, jedan od osumnjičenih u aferi "Respiratori".

Ovo je prva sjednica Vlade FBiH od privođenja Novalića, 28. maja, sa kojim su zajedno uhapšeni suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

S obzirom na mjere zabrane koje je Sud BiH izrekao 31. maja Fadilu Novaliću, ali i ostalim osumnjičenim prilikom puštanja da se brane sa slobode, navodi se da ne smiju razgovarati sa drugim osumnjičenim, kao ni svjedocima u ovom predmetu.

Mjere Suda BiH ne zabranjuju rad Vlade FBiH, ali premijer Novalić i ministrica finansija Jelka Miličević ne smiju razgovarati o aferi "Respiratori", niti će se o tome razgovarati tokom sjednice Vlade.

Ministrica Milićević, ministar zdravlja Vjekoslav Mandić te sekretarka Vlade Edita Kalajdžić svjedoci su u ovom predmetu. Radi se o bliskim saradnicima premijera Novalića.

Ministrica Jelka Milićević tokom pandemije korona virusa, odnosno stanja nesreće u ovom bh. entitetu proglašenog 16. marta, obnašala je i funkciju predsjednice Kriznog štaba FBiH, koje je izdavalo naredbe.

Tužilaštvo vodi istragu o tome kako je Vlada FBiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite, preko firme "FH Srebrena malina", nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Sve je prvobitno postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH nakon medijskih napisa kako je respiratore nabavila firma "FH Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom i preradom malina. U istrazi koja je uslijedila je utvrđeno, uz ostalo, i da su respiratori neupotrebljivi.

Iz Tužilaštva BiH navode da postoji osnov sumnje da su Novalić, Solak i Hodžić počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, zaključeno je da se i blažim mjerama umjesto najstrože mjere pritvora može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka.

Izrečena mjera zabrane trajat će dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca, saopšteno je iz Suda BiH, a u slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

XS
SM
MD
LG