Dostupni linkovi

Izetbegović: SDA snažno uz Novalića, Tužilaštvo i VSTV pristrasni


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u četvrtak da se odlaskom Fahrudina Radončića sa mjesta ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH “u jednom osjetljivom momentu usložnjavaju politički odnosi i slabi pozicija probosanskog političkog bloka na nivou države”, te izrazio žaljenje zbog toga.

“Izražavamo žaljenje što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na niže nivoe vlasti, a rado bismo ostali u koaliciji sa SBB-om na ostalim nivoima vlasti”, kazao je Izetbegović u pauzi sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije, (SDA) u Sarajevu.

Izetbegović je kazao da tokom sjednice neće biti raspravljano o Radončićevom nasljedniku.

“Mi danas nismo govorili o imenima, bavićemo se time iduće sedmice. Ja se nadam da će gospodin Radončić ostati na toj poziciji dok se ne imenuje novi ministar”, rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, službeno je u četvrtak, 4. juna prihvatio ostavku Fahrudina Radončića sa mjesta ministra sigurnosti BiH – potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH, Zorana Tegeltije.

Kako je zakonom predviđeno, do imenovanja Radončićevog nasljednika poslove iz sektora sigurnosti BiH će obavljati Nedeljko Jović, zamjenik ministra sigurnosti BiH – rečeno je iz Tegeltijinog kabineta.

Fahrudin Radončić, inače lider Saveza za bolju budućnost (SBB) je ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH podnio 2. juna.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Šemsudin Mehmedović, je 2. juna za RSE najavilo da će SDA “predložiti novog ministra iz svojih redova.

SDA: Tužilaštvo i VSTV pristrasni

Bakir Izetbegović je rekao kako SDA poziva pravosudne institucije da što prije okončaju istragu o spornoj nabavci respiratora “u skladu sa zakonom i bez političkih i medijskih uticaja kako bi se utvrdila istina i sankcionisalo svako kršenje zakona koje se eventualno utvrdi”.

Naveo je kako je SDA “snažno stala uz premijera Novalića” te dodao da su potom čuli kritike kako se radi o nedopuštenom uticaju stranke na pravosuđe.

“Mi se bavimo politikom i ne samo da imamo pravo nego imamo i obavezu da svaki fenomen, pozitivan ili negativan podcrtamo i da reagujemo na njega”, rekao je Izetbegović na press konferenciji u četvrtak, u pauzi sjednice Predsjedništva SDA.

U SDA smatraju, kaže Izetbegović, da su “Tužilaštvo BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće pristrasni pod političkim uticajem i ne odnose se jednako prema svim narodima, odnosno predstavnicima svih naroda u vlasti” dodajući da je nezamislivo da “urade premijeru Republike Srpske ono što su uradili premijeru u Federaciji.”

Izetbegović je rekao također da SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, naročito ne pravosuđu.

XS
SM
MD
LG