Dostupni linkovi

Nezavisna istraga pokazala da je Flojd preminuo od gušenja usled pritiskanja vrata i leđa


Mural posvećen Džordžu Flojdu
Mural posvećen Džordžu Flojdu

Džordž Flojd, Afroamerikanac čija je smrt izazvala građanske nemire u Sjedinjenim Američkim Državama, umro je od asfiksije (nedostatka kiseonika), otkriveno je obdukcijom koju je pokrenula njegova porodica, prenosi BBC.

Flojd je umro usled kompresije na vratu i leđima od strane policajaca iz Mineapolisa, rekli su medicinski inspektori koje je angažovala njegova porodica. Nalazi se razlikuju od službene preliminarne obdukcije koju je obavio okružni lekar. Ta obdukcija nije našla dokaze "traumatične asfiksije ili davljenja".

"Uzrok smrti po mom mišljenju je asfiksija, zbog kompresije na vratu - koja može ometati kiseonik koji ide do mozga - i kompresije u leđa, koja ometa disanje", rekao je Majkl Baden, bivši lekar iz Njujorka kojeg je angažovala porodica Džordža Flojda.

Video snimak na kojem se vidi kako Derek Šovin policajac nastavlja da kleči na vratu Flojda, čak i nakon što je on ponavljao da ne može da diše, izazvao je ogorčenje kada se pojavio pre nedelju dana.

Šovin je, kako je prikazano na video-snimku, više od osam minuta pritiskao kolenom Flojdov vrat dok je ležao na zemlji vezan lisicama ponavljajući da ne može da diše. Šovin je optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Prema zakonima Minesote, ubistvo trećeg stepena se definiše kao izazivanje smrti „činjenjem nepobitno opasnog čina prema drugim u stanju suženog uma“, ne mareći za život i bez namere da se izvrši ubistvo.

Ubistvo iz nehata drugog stepena podrazumeva da „osoba nerazumno rizikuje i svesno koristi priliku da izazove smrt ili ozbiljne telesne povrede drugome“.

Protesti u SAD traju šest noći zaredom širom SAD.

Desetine gradova širom Sjedinjenih Država nalaze se pod policijskim satom.

Na desetine demonstranata je uhapšeno, nekoliko policajaca je povređeno, ali je bilo i slučajeva da se policajci pridružuju protestima.

Federalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama izvestila je o “značajnim” građanskim nemirima u 36 američka grada, a jedna osoba je ubijena tokom noći u Luisvilleu u Kentucky-ju, gdje su policija i trupe Nacionalne garde uzvratili vatru u pokušaju da rasteraju gomilu ljudi.

XS
SM
MD
LG