Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde Srbije: Nema 17 već 13 preporuka GREKO-a


Logo Minstarstva pravde Srbije i zastave Srbije i EU, ilustracija

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je Radno telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) Srbiji uputilo 13, a ne 17 preporuka.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Srbija, u okviru četvrtog kruga evaluacije 2015. godine dobila ukupno 13 preporuka i da taj broj, niti same preporuke, nisu promenjene od tada. Dodaje se i da raniji Izveštaj GRECO o napretku Srbije, iz aprila 2019. godine, navodi da je „Srbija delimično ispunila 10 preporuka, dok tri nije ispunila“.

U izveštaju za 2019. godinu koji je GRECO objavio u sredu 3. juna, stoji da su vlasti Srbije od 31. decembra 2019. godine „delimično implementirale 10 od 17 preporuka“, što je, kako se precizira, procentualno 59 odsto. U Izveštaju GRECO, antikorupcijskog tela Saveta Evrope, za Srbiju se kaže i da se nalazi među zemljama sa „najvećim brojem neimplementiranih ili samo delimično implementiranih preporuka Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO)“.

Ministarstvo pravde u svojoj reakciji navodi da, „uzimajući u obzir činjenicu da je Srbija poslednji izveštaj o napretku u borbi protiv korupcije uputila GRECO u decembru 2019. godine, a koji Globalni izveštaj nije uzeo u obzir, očekuju da će naredni izveštaj o napretku Srbije prepoznati učinjene pomake u ispunjavanju preporuka tog tela“.

Ministarstvo pravde Srbije je saopštilo i da je "Srbija jasno opredeljena da se uhvati u koštac s korupcijom“, što je, kako se dodaje, pokazala i donošenjem Zakona o poreklu imovine krajem 2019. godine, čiju osnovu, navodi se u sapštenju, „čini metod unakrsne provere imovine kroz poseban poreski postupak koji vodi Poreska uprava".

Kako su naveli, u septembru 2020. godine je počela i primena novog Zakona o sprečavanju korupcije, usvojenog 2019. godine, koji treba da zameni postojeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Zakon je usaglašen sa preporukama GRECO i predstavlja krovni preventivni anti-korupcijski propis. Prošle godine je počela primena Zakona o lobiranju, čije je usvajanje i primena takođe bila jedna od preporuka GRECO“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva pravde su saopštili i da se "Srbija od prošle godine više ne nalazi na FATF listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, takozvanoj 'sivoj listi' ".

XS
SM
MD
LG