Dostupni linkovi

Srbija skinuta sa liste zemalja u riziku od pranja novca i finansiranja terorizma


Ilustracija
Ilustracija

Srbija se od više ne nalazi na listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, nazvanoj "siva lista", navodi se u najnovijem izveštaju Radne grupe za finansijske mere protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF).

FATF je pozdravio značajan napredak na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu, kao i da je uložila velike napore u sprovođenju Akcionog plana koji je izradio Ef-a-te-ef, u cilju da ispravi nedostatke u tehničkom i strateškom smislu, na koje je ovo telo ukazalo u februaru prošle godine.

Tokom dela sednice FATF, koja je održana u Orlandu, ministarka pravde Nela Kuburović, koja je predstavljala Vladu Srbije, je rekla da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

"Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja", rekla je Kuburović.

Ministarka je ukazala da se među tim novim propisima nalazi i novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, kao i izmene Krivičnog zakonik u delu koji se odnosi na krivično delo pranje novca, koje se primenjuju od marta prošle godine.

"Naš Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu", istakla je ministarka pravde.

FATF je u februaru 2018. stavio Srbiju na listu zemljalja sa rizicima za pranje novca, međunarodni kriminal i finansiranje terorizma. Zemlja se tako našla u društvu država kao što su Severna Koreja, Etiopija, Gana, Sirija, Iran, Šri Lanka, Pakistan, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen, a Irak i Vanuatu su u međuvremenu skinuti sa liste.

​Srbija se našla na tom spisku jer predstavlja rizik za međunarodni finansijski sistem, uprkos izjavama njenih zvaničnika da su u međuvremenu ispunjene sve preporuke FATF.

XS
SM
MD
LG